Samsung BD-J4500R Blu-ray-soitin –arvostelu. Saako halvalla hyvää?

Samsung BD-J4500R on halvin Blu-ray-soitin mitä voi kaupasta tällä hetkellä ostaa, sen saa omakseen noin 50 euron hintaan ilman tarjousta. Onkin nyt tarkoitus katsoa mitä rahalla saa ja mitä ei. Voiko tosiaan saada asiansa ajavan soittimen näin halvalla?

samsung_bdj4500r
Samsung BD-J4500R markkinoiden halvin Blu-ray -soitin. Tässä soittemessa on vain yksi HDMI-liitäntä takana ja USB-liitäntä edessä oikealla. Virtajohto on integroitu.

Tein ns. unboksaus-videon laitteesta sivuston viralliselle Youtube-kanavalle, jos haluat katsoa sen, niin se löytyy sieltä tai tästä postauksesta.

Ensinnäkin haluan sanoa, että tämä soitin tekee paljon hintaansa nähden. BD-J4500R toisti mukisematta kaiken mitä keksin sille syöttää aina tavallisesta painetusta Blu-ray-elokuvalevystä painettuun DVD-elokuvalevyyn. Se toisti ongelmitta myös BD-R -levyt ja niillä olevat videot jotka olivat joko MKV-muodossa, MP4-tiedostoina tai AVI-tiedostoina. Soittimella ei ollut myöskään ongelmia toistaa näissä videoissa tekstityksiä, niin tiedoston sisäisistäkään lähteistä tai ulkoisista tekstitystiedostoista kuten SRT- tai SUB-muotoiset tekstitykset.

samsung_bdj4500r_subtitles_2k
Samsung BD-J4500R näyttää tekstityksen tähän tapaan MKV-tiedostoa toistaessa, jossa on ulkoiset tekstitykset.

Laite soitti ongelmitta myös kaikki muut formaatit mitä keksin sille heittää eli painetun musiikkilevyn eli CD:n (CD-DA), myös kotipolttoinen musiikki-CD soi ongelmitta. Eniten jännitys tiivistyikin kun aloin syöttämään laitteelle kyseenalaisella laadulla varustettuja DVD+R formaatin levyjä ja yllätyksekseni laitteella ei ollut mitään ongelmia soittaa DVD+R -levyiltä niin DVD-videota (elokuvia) kuin MP3-muotoista musiikkiakaan. MP3-tiedostot soivat ongelmitta myös CD-R-levyltä. En testannut MP3-musiikkia BD-R -levyltä, enkä myöskään omista DVD-R formaatilla yhtään levyä, joten sitä en voinut testata. MP3-tiedostot soivat ongelmitta myös erittäin naarmuiselta uudelleenkirjoittavalta ja moneen otteeseen uudelleenkirjoitetulta DVD+RW -levltä ja taas minulla ei ole yhtään DVD-RW -levyä kokeiltavaksi.

Tämä soitin soittaa mediaa myös USB-muistilta ja sekin toimi täysin ongelmitta kaikilla edellä mainituilla tiedostomuodoilla. Videoissa toimi tekstitykset ongelmitta kuten levyltäkin. MP3- ja FLAC-tiedostomuotoinen musiikki soi ongelmitta USB-tikulta toistettuna.

Oikeastaan mediansoittolaitteena BD-J4500R kampittuu vasta kun olisi tarkoitus toistaa mediaa verkon yli esim. DLNA protokollaa käyttämällä sillä laitteessa ei ole minkäänlaista verkkoliitäntää, ei Ethernetiä eikä Wi-Fi:ä, mutta eipä sitä tämän hintaluokan laitteelta odotakaan.

Käyttöönotto

Soittimen käyttöönotto oli erittäin yksinkertaista. Mitä nyt aluksi luulin, että laite on rikki, koska siinä ei ole minkäänlaista merkkivaloa, että laite on päällä. Joten luulin, että siihen ei edes tule virtaa aluksi, kunnes vaihdoin televisioon lähdön jossa laitteen kuvan pitäisi näkyä ja siinähän se näkyi.

Pakkaus sisältää itse soittimen lisäksi asianmukaisen kaukosäätimen, paristot sitä varten sekä pikaoppaan. Tämän soittimen mukana EI toimiteta HDMI-kaapelia! Asia joka kannattaa ostosta tehdessä huomioida jos ei noita kaapeleita löydy ennestään. Hyvä puoli kuitenkin on se, että mikä tahansa HDMI-kaapeli käy, koska kyseessä ei ole mikään 4K-laite.

Alla kuvasarja laitteen valikoista.

Ei tosiharrastajalle

Ikävä kyllä laitteen edullisuus näkyy selvästi parissa asiassa. Ensimmäinen niistä on jo aiemmin mainitsemani merkkivalojen ja minkäänlaisen näytön puute ja toinen puute on vakavalle elokuvaharrastajalle vieläkin suurempi. Eli Samsung BD-J4500R ei anna minkäänlaista tilaääntä tai surround-ääntä vahvistimelle. Laite tukee vain stereo-ääntä (2ch Dolby Decoding Channel). En edes tajunnut moista ennen laitteen ostoa, mutta onnekkaasti tämä laite ostettiin talouteen joka ei tätä toimintoa kaipaa eli vanhemmilleni joiden vanha DVD-soitin päivitettiin Blu-ray -soittimeen ja he käyttävät sitä vain television stereokaiuttimista. Henkilökohtaiseen käyttööni laite ei soveltuisi lainkaan, koska elokuvia vakavammin harrastavana aito tilaääni on essentiaali ominaisuus minulle, kuten varmasti monille muillekin.  Siksi onkin varsin ikävää, että laitteen kyvyttömyys tuottaa aitoa tilaääntä ei ole selkeämmin ilmoitettu missään. Jouduin itseasiassa kaivamaan tiedon Samsungin tuotesivulta. Siitä saattoi olla maininta myös mukana tulleessa pikaoppaassa.

Yhteenveto

Loppujen lopuksi tästä soittimesta jäi ristiriitaiset tunnelmat. Toisaalta se soittaa uskomattoman määrän eri tiedostomuotoja monelta eri fyysiseltä medialta ilman tahmailua ja takkuilua. Kuvanlaatu on pääasiassa hyvä, Blu-ray -elokuvat näyttävät siltä miltä pitääkin. Soitin osaa myös parantaa DVD-elokuven kuvanlaatua HD-televisioille sopivaksi. Verkkotoimintoja en tähän hintaan odottanutkaan, mutta tuen aidolle surround- tai tilaäänelle kyllä, sekä edes yhden LED:in merkiksi onko laite päällä vai ei. Samsung BD-J4500R on hyvä paljon mediaa toistava soitin talouteen jossa DVD- ja Blu-ray -levyt sekä USB:ltä toistettava media katsotaan vain television kaiuttimia tai stereoäänentoistojärjestelemää käyttäen. Vakavampaan elokuvien katseluun siitä ei ikävä kyllä ole.

Päivitys 19.9.2017: Päivitän arvostelua hieman myöhemmällä päivämäärällä, koska en mainnnut 3D Blu-rayn toistoa arvostelussa alunperin ollenkaan, joka kuitenkin on aika oleellista, vaikka en uskokaan, että elokuvan ystävä joka nauttii 3D Blu-raysta on markkinoilla tämän hintaluokan soitinta varten, mutta kuitenkin. Eli, siis tämä soitin ei toista 3D Blu-ray elokuvia lainkaan ja minulle se on henkilökohtaisesti 3D Blu-rayn ystävänä miinus. Eli, jos aiot katsoa 3D Blu-ray -elokuvia, niin tämä soitin ei ole sinulle.

Hyvää:

Halpa
Toistaa paljon eri tiedostomuotoja
USB-muistilta toisto

Huonoa:

Ei merkkivaloa lainkaan
Ei näyttöä
Ei tilaääntä
Ei tukea 3D Blu-raylle