Ghost in the Shell (1995) Blu-ray -arvostelu

Arvostelussa legendaarisen vuonna 1995 tuotetun anime-elokuvan Ghost in the Shell Blu-ray -julkaisu vuodelta 2008, joka on luonnollisesti Manga Entertainment -tuotantoa ja importattu Briteistä.

Tekniset tiedot

Elokuva (elokuva IMDb:ssä)

 • Formaatti: Blu-ray
 • Levyjen lukumäärä: 1
 • Kuva resoluutio: 1080p teräväpiirto
 • Koodekki: AVC MPEG-4
 • Kuvasuhde: 1.78.1
 • Ääni: Englanti DTS-HD Master Audio 5.1 ja Japani LPCM 2.0 Stereo
 • Tekstityksen kielet: Englanti
 • Päävalikko: Kyllä
 • Chaptereiden määrä: 12
 • Alue: B
 • Julkaisun vuosi: 2008
 • Studio: Kodansha, Manga Entertainment
 • Painos: Englantilainen (UK Import) MANB8804 VFB08499
Kansi sisältä ja levy

Elokuva

Kuvasuhde 16:9 laajakuva kuvasuhteella 1.78:1, joka täyttää koko ruudun normaalilla laajakuvatelevisiolla, tai siis täyttäisi, jos se olisi tehty oikein. Jep, tämä on jälleen ala-arvoinen julkaisu tästä klassikkoanimesta. Kuvassa on huomattavan kokoiset mustat palkit joka puolella, mikä tietenkään ei anna parasta mahdollista katselukokemusta.

Kuvassa on huomattavat mustat palkit joka puolella.
Kuvassa on huomattavat mustat palkit joka puolella.

Aikaisemmin arvostelemaani DVD-julkaisua siis vaivasi monikanavaäänen puutteellinen toteutus ja tätä Blu-rayta vaivaa tämä kuva ongelma. Kuva on sentään jonkin verran terävämpi ja parempi kuin DVD:llä, mutta jättää kuitenkin aika paljon toivomisen varaan. Toivottavasti 4K-julkaisu on tehty uudesta paremmasta masteroinnista. Sentään se 5.1 -monikanavaääni on tällä Blu-raylla korjattu ja se todella on 5.1 -kanavainen niinkuin pitäisi eikä 5.0 -kanavainen kuten DVD:llä.

DTS-HD Master Audio on tällä kertaa 5.1 -kanavainen kuten pitääkin.
DTS-HD Master Audio on tällä kertaa 5.1 -kanavainen kuten pitääkin.

Äänestä puheenollen tämä julkaisu sisältää kaksi ääniraitaa, eli yhden vähemmän kuin DVD. Nämä ovat DTS-HD MA 5.1 Englanniksi ja pakkaamaton LPCM 2.0 Japaniksi. Englanninkielinen stereo-raita siis on jätetty pois tältä Blu-raylta, en keksi yhtään hyvää syytä sille, mutta sentään tuo monikanavaääniraita on tällä kertaa kunnossa. Tietenkin toivoisin, että tuo japanilainen raita saisi tuon monikanavaäänikäsittelyn, ehkä 4K-versiossa, jonka arvostelen kunhan saan sen käsiini. Tämän julkaisun DTS-HD MA 5.1 -ääniraita kuulostaa huomattavasti paremmalta kuin DVD:n Dolby Digital 5.0.

Tekstitys on tällä Blu-raylla vain Englanniksi, mikä ei sinänsä ole ongelma, mutta jälleen päästään siihen, että en ymmärrä miksi muut kielet eivät ole päätyneet DVD:ltä tähän Blu-ray -julkaisuun? Aikaisemmin arvostelemallani DVD:llä oli jopa suomenkielinen tekstitys. Kyllä, myös se oli UK-import.

Myös chapterit ovat vähentyneet viidestätoista kahteentoista kappaleeseen DVD:ltä Blu-raylle mentäessä.

Ekstrat

Ekstrat ovat yksi asia mikä saa pitämään myös sen DVD:n hyllyssä vaikka tämän Blu-rayn ostaisikin. Sillä ne ekstrat mitä DVD:llä oli ei ole tällä Blu-raylla.

Kaiken kaikkiaan kummallisia sisällön vähennyksiä tehty mentäessä DVD:ltä Blu-raylle tässä tapauksessa. Käytännössä tarvitset molemmat. Blu-rayn parempaa kuvaa ja ääntä varten ja DVD:n ektroja varten. Toivottvasti se 4K-versio olis ns. täysi paketti. Itselleni tuleva US-import todennäköisesti sisältää aluevapaan 4K-levyn lisäksi aluelukitun tavallisen Blu-rayn, eli siitä ei paljon iloa ole näillä leveysasteilla ilman aluevapaata soitinta. Tämä Blu-ray on oikeastaan kauttaaltaan pettymys.

Vain aika näyttää tuleeko tuo 4K Ultra HD Blu-ray -julkaisu edes virallisesti koskaan Eurooppaan!