Alien: Covenant (2017) — arvostelu

Sain vihdoin katsottua uusimman Alien-elokuvan jonka nimi on Alien: Covenant (2017) ja se on viides varsinainen Alien-elokuva. Aikaisemmat osat ovat Ridley Scottin ohjaama slasher-klassikko Alien – kahdeksas matkustaja (Alien) vuodelta 1979, James Cameronin ohjaama toimintapainotteisempi Aliens – paluu (Aliens) vuodelta 1986, David Fincherin ohjaama mielipiteitä jakava Alien 3 (Alien³) vuodelta 1992 ja Jean-Pierre Jeunetin ohjaama lähes komedian kriteerit täyttävä Alien Resurrection vuodelta 1997.

Alien tuotenimellä on tuotettu myös kasa spinn-off-elokuvia kuten Resident Evil -elokuvien ohjaajalta Paul W.S. Anderson Alien vs. Predator (AVP: Alien vs. Predator) vuodelta 2004 ja sen jatko-osa Alien vs. Predator 2 (AVPR: Alien vs Predator – Requiem) vuonna 2007, jonka ohjasi Strause-veljekset (The Brothers Strause) eli Colin Strause ja Greg Strause. Sekä viimeisimpänä ei varsinaisesti Alien-elokuva, mutta samaan universumiin aikajanalla aikaisemmin sijoittuva vuonna 2012 Ridley Scottin oma Prometheus. Eli Alien: Covenant on oikeastaan ensimmäinen varsinainen Alien-jatko-osa 20 vuoteen. Suosittelenkin vahvasti katsomaan neljä varsinaista Alien-elokuvaa ja Prometheuksen ennen tämän elokuvan katsomista ja luonnollisesti siinä järjestyksessä kun ne on tehty.

Juoni

Melkein 11 vuotta katastrofaalisen ja toivottaman tutkimusmatkan jälkeen kaukaiselle LV-223 -kuulle kolonisaatioalus Covenant, joka sisältää yli 2000 siirtolaista kylmässä syväunessa asettaa kurssin syrjäiselle Origae-6 -planeetalle aikomuksenaan rakentaa uusi maailma. Sen sijaan aluksen miehistö päättää tutkia läheisen maata muistuttavan planeetan,  joka olisi elinkelpoinen, jolta he saavat epämääräisen lähetyksen. Pahaa-aavistamattoman miehistön täytyy selvitä biologisista vihollisista, jotka ovat ihmisen käsityskyvyn yläpuolella. Pian alunperin rauhanomainen tutkimusmatka muuttuu epätoivoiseksi pelastustehtäväksi avaruuden loputtomassa kylmyydessä.

Jos et ole elokuvaa vielä nähnyt, niin suosittelen katsomaan alla olevat videot ensin. Nämä pitäisi olla itse elokuvassa.

Perspektiivi

Alien: Covenant kärsii monista ongelmista mitä tulee Alien-universumin juonen jatkuvuuteen, joten kirjoitan tämän arvostelun tavallisen elokuvankatsojan näkökulmasta, joka ei välttämättä ole täysin tuttu kaikkien pienten yksityiskohtien ja tapahtumien kanssa koskien Alien-universumia. Koska elokuva voi olla viihdyttävä ja tässä tapauksessa varmaan onkin jos ei odota muuta kuin yhden elokuvan verran viihdettä. Alien-faneille elokuva ja sen ongelmat ovatkin sitten vaikeampi niellä.

Elokuvan isoin ongelma jopa tavalliselle katsojalle on täydellinen hahmonkehityksen puute. Alien: Covenant alkaa todella nopeasti, kunhan elokuvan ensimmäiset viisi minuuttia herra Weylandin ja Davidin kanssa on saatu päätökseen. Se on toisaalta hyvä avaus tälle elokuvalle, varsinkin toisella katselukerralla, mutta ensimmäisellä kerralla se oli sellainen ”mitä hittoa tämä nyt oikein on” -kohtaus, eikö tämä ollut Alien-elokuva mitä tulin katsomaan? Alien: Covenantin olisi nimenomaan kuulunut alkaa alukselta eli Covenantilta, sehän on elokuvan nimessäkin! Herra Weylandin ja Davidin kohtauksen olisi voinut ujuttaa mukaan myöhemmin. Varsinkin kun koko elokuva kertoo pääasiassa Davidista.

Palataan vielä takaisin elokuvan nopeaan alkuun. Katastrofi alkaa alle kymmenen minuutin kohdalla, eli ilman Weylandia ja Davidia alussa se olisi noin viisi minuuttia. Toki katastrofille on syynsä ja tässä kohtaa elokuvan kuuluisi aloittaa hahmon kehitys kun katastrofin aiheuttamana Covenantin miehistö on herätettävä syväunesta.

Ensimmäinen miehistön jäsen, joka sattuu olemaan aluksen kapteeni, kuolee tämän katastrofin yhteydessä, jonka elokuvan naispääosa Daniels (Katherine Waterston) ottaa todella raskaasti, mutta katsojalla ei ole mitään käsitystä miksi. Tämä onkin elokuvan suurin ongelma, katsojalla ei ole mitään käsitystä ketä nämä hahmot ovat eikä mitään kiintymystä heihin kun he alkavat kuolemaan.

Kaikkeen tähän on syynsä sillä elokuvan hahmonkehitys on tuotteu erikseen elokuvan ulkopuolelle Youtube-videoiden muodossa. Mikä on toisaalta Alien-superfanille ehkä mahtava juttu, enemmän sisältöä, mutta tavalliselle elokuvankävijälle ja edes leffafriikille kuten minä se on yksi puute elokuvassa. En meinaa tiennyt, että tuollaisia Youtube-videoita on tehty ennen kuin näin elokuvan, sain tietää asiasta vasta kun tein taustatutkimusta tätä arvostelua varten.

Joku voisi sanoa, että elokuva on viihdyttävämpi kuin toiminta ja tapahtuminen alkaa nopeasti eikä vasta puolen tunnin jälkeen, totta, mutta elokuvassa tulisi olla alku joka pohjustaa tarinan ja hahmot. Tämä toimi erittäin hyvin alkuperäisessä Alien-elokuvassa, joka oli hyvinkin hidas ja kesti pitkään ennen kuin mitään tapahtui ja se on elokuvan yksi suuria vahvuuksia. Suosittelenkin katsomaan nuo videot ennen elokuvan katsomista kuten ilmeisesti oli tarkoitettu, jos et ole elokuvaa vielä nähnyt.

Kuten mainitsin niin Covenantin kapteeni kuolee elokuvan alussa, jonka johdosta luonnollisesti arvojärjestyksessä seuraavaksi korkein ottaa pestin haltuun, tässä tapauksessa Oram (Billy Crudup), jolta selvästi puuttuu auktoriteettiä muun miehistön silmissä.

Elokuva olisi voinut rakentaa hahmonkehitystä tämän pohjalta, mutta jättää tilaisuuden käyttämättä. 15-20 minuuttia elokuvan pituuteen ei olisi ollut mikään ongelma, tai sen olisi voinut napata supertylsistä osuuksista, kun Walter ja David (Michael Fassbender) puhuvat tai vaikka jättämällä sen viisiminuuttisen herra Weylandin ja Davidin kanssa alusta pois.

Seuraavan kymmenen minuutin aikana miehistö korjaa alukseen tulleet vauriot katasrofin johdosta, joka siis tapahtui muiden paitsi Walterin ollessa syväunessa. Walter on siis Weyland Industriesin androidi tai synteettinen, päivitetty malli Davidista, jota kohti elokuva tässä kohtaa lähtee kulkemaan, kun Tennessee (Danny McBride) aluksen korjaustyöt tehtyään saa epämääräisen lähetyksen läheiseltä planeetalta, jolle miehistö luonnollisesti aikoo vaihtaa kurssia, koska se on vain muutaman viikon matkan päässä, toisin kun alkuperäinen kohde Origae-6, jolle matka kestäisi vielä seitsemän vuotta. Tämä väli olisi ollut täydellinen syvemmälle hahmonkehitykselle.

En aio kertoa tässä arvostelussa koko elokuvan juonta askel kerrallaan. Tämän oli vain tarkoitus kertoa elokuvan kahdesta suurimmasta ongelmasta, eli tarpeeksi hyvän hahmonkehityksen puuttumisesta ja keskittymisestä liikaa kahteen androidiin ja varsinkin Davidiin. Josta päästään sitten Alien-universumin jatkumon kannalta suurempiin ongelmiin, joihin en keskity tässä arvostelussa.

Visuaalinen ilme

Visuaalisesti Alien: Covenant näyttää Alien-elokuvalta ja siltä, että todella kuuluu samaan universumiin. Se yhdistelee Ridley Scottin Alienia ja James Cameronin Aliensin tunnelmaa. Ei siis valittamista sillä saralla. Toki Xenomorph, oikeastaan tässä elokuvassa se on Protomorph eikä Xeno, mutta kuitenkin. Tai tutummin alien on toteutettu tietokonegrafiikalla (CGI) nykypäivän tavan mukaisesti, mutta se näyttää silti hyvältä ja uskottavalta. Mielestäni koskaan vain ei voida keinotekoisesti mistään tehdä yhtä uskottavaa kuin siitä, että kameran edessä oikeasti on jotain ja olenkin käytännön-efektien suuri kannattaja, mutta tietokonegeneroidut tehosteet ovat olleet arkipäivää jo niin pitkään, että se kannattaa vain hyväksyä jos meinaa uusia elokuvia katsella.

Kuten aikaisemmin mainittu, niin tavalliselle elokuvankatsojalle, joka ei välttämättä odota tältä elokuvalta juuri mitään ja haluaa vain viihdyttyä parin tunnin verran Alien: Covenant tarjoaa hyviä efektejä, erityisesti pari todella graafista ”chestburst” -kohtausta, jotka on todella hyvin tehtyjä. Tämä ei ole lastenelokuva, se on aivan selvä, eli ei mitään valittamista teknisestä toteutuksesta.

Loppujen lopuksi jos nyt taas jotain arvosanoja pitää antaa, niin Alien-fanin näkökulmasta elokuva on köyhä 4/10 ja pilaa koko Alien-loren, toisella katselukerralla juuri ja juuri 6/10. Sitten taas jos et ole edes nähnyt Alien-elokuvaa aikaisemmin ja pelkkää viihdearvoa haettaessa elokuva voi nousta hyvään juuri ja juuri 8/10 nurkille. Silloinkin suosittelen, että katsot sarjan kaikki muut elokuvat Alien: Covenantin sijaan.