Captain Marvel (2019) — arvostelu

Nyt kun minulla on tämä Disney+ -tilaus päällä, niin ajattelin ottaa syvemmän katsauksen tähän MCU:hun (Marvel Cinematic Universe) kronologisessa järjestykssä ja kun olin nähnyt Captain America: The First Avengerin aikaisemmin, niin aloitin tästä. Arvostelussa siis vuonna 2019 julkaistu Captain Marvel osana MCU:ta ja sen kolmatta vaihetta. Sen on ohjannut Anna Boden ja Ryan Fleck. Sitä tähdittää Brie Larson, Samulel L. Jackson, Ben Mandelsohn ja Jude Law. Tämä arvostelu ei sisällä spoilereita tai juonipaljastuksia.

En ole siis mikään Marvel -superfani, enkä ole seurannut tätä MCU:ta aktiivisesti. Olen nähnyt muutaman näistä elokuvista sieltä täältä vuosien varrella. Nyt kun tuo Disney+ noin nätisti pisti nämä elokuvat järjestykseen joko vaiheittain tai kronologisesti. Sekä myös selkeästi sen, että mikä elokuva siihen kuuluu ja mikä ei. Ajattelin antaa sille mahdollisuuden. Tuo on oikeastaan yksi suurimmista syistä miksi en ole tähän asti vaivautunut vaikka tuo tieto varmasti Internetistä löytyisikin.

Juoni

Captain Marvel sijoittuu 1990-luvulle jonka tapahtumat sijoittuvat ennennäkemättömälle ajanjaksolle MCU:ssa. Elokuva kertoo kuinka Carol Danversista tulee yksi universumin voimmakkaimista sankareista, kun Maa joutuu keskelle käynnissä olevaa sotaa kahden muukalaisrodun kesken. Danvers ja hänen liittolaisensa joutuvat keskelle todellista hirmumyrskyä.

Elokuva on kuin irtokarkkipussi

Tämä elokuva on kuin se ärrältä mukaan napattu irtokarkkipussi samalla kun vuokraa elokuvan. Tarkoittaa sitä, että se sisältää monen makuista ja näköistä purtavaa. Ensinnäkin, elokuvan ensimmäiset 25 minuuttia on aivan järkyttävän tylsää katseltavaa, jonka jälkeen elokuva paranee huomattavasti. Tässä kohtaa siis syöt sen irtokarkkipussin parhaita karkkeja, kunhan sait ensin ne mustat syötyä.

Elokuvan toinen luku siis on parasta mitä sillä on tarjota, mutta kuten siinä irtokarkkipussissakin, niitä parhaita on yleensä kaikkien vähiten ja se pätee myös Captain Marveliin. Juuri kun se alkaa olemaan parempi, niin se kolmatta lukua kohti tarjoilee taas niitä mustia karkkeja mitä sieltä pussin pohjalta löytyikin vielä lopuksi.

Täyden reiluuden nimissä minun täytyy mainita, että tämä elokuva ei ole täysin minulle ja joku MCU:n tai Marvelin tuotantoja paremmin tunteva voisi saada tästä enemmän irti. Minulle taas elokuva oli parhaimmillaan silloin, kun se oli eniten maan pinnalla, kirjaimellisesti.

Myös näyttelijäsuoritukset voisi laittaa tähän samaan pussiin. Vertailisin niitä siten, että kaikki näyttelijäkarkit olisi saman näköisiä, mutta eri värisiä ja kaikki maistuisi erilaiselta. Joku niistä on hyvänmakuinen, yksi ihan okei ja viimeinen pahanmakuinen. On sanomattakin selvää, että veteraaninäyttelijä Samuel L. Jackson on loistava, kuten myös Brie Larson suurimmalta osin. Muutaman muun suoritus voisi olla parempikin, kuten esim. Carolin ystävää Mariaa esittävä Lashana Lynch. Ei tämä elokuva tähän kaadu, mutta pari irvistystä annoin muutamalle repliikille.

Teknisesti toimiva

Pari sanaa elokuvan teknisestä toteutuksesta. Se on luonnollisesti nykypäivän sekoitus live-actionia ja CGI:tä juuri siihen tapaan, kun sopii odottaakin. Jos ei tiedä, että Sam Jackson on jo vanhempi herrasmies voisi mennä hämyyn, että hän on niin nuori kuin tässä elokuvassa. Muutenkin tietokone-efektit ovat vilkkuvia ja kirkkaita eikä jätä kylmäksi. Etenkin referenssiolosuhteissa (pimeässä huoneessa) Dolby Atmos HDR:llä varustettuna elokuva on audiovisuaalisesti tyydyttävä kokemus.

Yhteenveto

Kenelle tämä sitten on? Captain Marvel -faneille ainakin? Kai. Minut sai 1990-luvun nostalgia aina mukiinmenevää ääniraitaa myöden. Nyt kun aletaan taa numeroita jakamaan, niin sanoisin, että vahva 7/10 täysin ventovieraalle aiheesta. Viihdyttävä ”popcorn flick”.