Passengers (2016) — arvostelu

Kävin tuossa Tapaninpäivänä eli 26.12.2016 katsomassa elokuvan Passengers, joka tuli ensi-iltaan 23.12.2016. Minun piti alunperin tehdä tästä videoarvostelu Rogue One: A Star Wars -arvosteluni tapaan, mutta päädyin kuitenkin kirjoitettuun muotoon jotta saan ajatukseni puettua sanoiksi paremmin. Tämä arvostelu ei sisällä spoilereita eli juonipaljastuksia tai muuta katselunautinnon pilaamista sisältävää tietoa.

passengers_jennifer_lawrence_chris_pratt_1920

Passengers on sci-fi -elokuva, jossa pääjuoni käsittelee kahden ihmisen kokemusta matkalla toiselle planeetalle. Matka joka kestää yhteensä 120 vuotta, mutta he heräävät 90 vuotta liian aikaisin. Eli maalaisjärkikin sanoo, että he tulevat elämään lopun elämäänsä kyseisellä avaruusaluksella matkaten läpi avaruuden kohti määränpäätänsä.

Tämä elokuva on tyyliltään hypermoderni, eli mitään 1970-80 -lukujen tummaa karua sci-fi tyyliä ei kannata odottaa, vaan päinvastoin elokuvan tyyli on todella kliininen ja siisti. Se toimii tässä elokuvassa varsin mainiosti.

Elokuvaa tähdittää Jennifer Lawrence, joka esittää New Yorkilaista kirjailijaa Aurora Lanea ja Chris Pratt, jonka roolihahmo on mekaanikko nimeltä Jim Preston ja sivurooleissa tavataan Michael Sheen, joka esittää androidi baarimikkoa Arthuria ja Laurence Fishburne, jonka rooli on yksi aluksen miehistön jäsenistä Gus Mancusco. Olen huikea Jennifer Lawrence fani, joten heti kun näin elokuvan bannerin mielenkiintoni heräsi samantien. Tämä johti luonnollisesti trailerin katsomiseen, joka tietenkin herätti mielenkiintoni heti itse elokuvan konseptia kohtaan, koska pidän sci-fistä ja varsinkin niistä jotka ovat konsepteja mikä voisi joskus oikeasti olla mahdollista, kuten planeettojen välinen matkustaminen. Myöskin Matrix -elokuvasarjasta tunnettu Laurence Fishburne puolsi elokuvan katsomista.

Alla Passengers -traileri.

Passengers ei ole täydellinen elokuva, mutta sen rytmitys on riittävän sujuva niin, että katsoja ei ehdi tylsistymään missään kohtaa. Tapahtumia pohjustetaan juuri riittävän paljon ja elokuva etenee juuri oikealla hetkellä ennen kuin tylsistyminen pääsee iskemään.

Elokuva sisältää juonenkäänteen jota ei markkinointimateriaalissa kerrota ja ainakin itselle se oli ehkä elokuvan kohokohta. Myös koko näyttelijäkaarti, joka käytännössä koostuu vain neljästä näyttelijästä hoitaa hommansa todella hyvin ja henkilökemiat, varsinkin kahden pääsosan kesken toimii luontevasti. Näyttelijä valinnat siis ovat onnistuneet.

Jos Passengerista jotain negatiivista sanottavaa täytyy keksiä, niin se on ehkä himean liian Hollywood -tyyppinen viimeinen kolmannes tai elokuvan loppukohtaus. Sillä Passengers ei olisi ehkä moista tarvinnut. Elokuva kuitenkin pääasiassa kertoo ihmisen inhimillisyydestä ja itsekkyydestä ja moraalisista valinnoista. Loppuhuipentuma puolestaan antaa syyt lopputulokselle, kun sitä hetken miettii, mutta silti sen olisi ehkä voinut tehdä vähemmän Hollywoodisti, mutta kyseessä on kuitenkin mainstream Hollywood -elokuva, niin se on ymmärrettävää.

Loppujen lopuksi Passengers pääsee suosituslistalleni sci-fi -elokuvien ystäville, varsinkin jos kiinnostuksen kohteet on enemmänkin siellä “voisi olla joskus mahdollista” päässä.

En yleensä perusta varsinaisita arvosanoita, mutta jos nyt arvosana pitäisi antaa niin asteikolla 1-10 sanoisin, että Passengers on hyvä 7/10.

Elokuvasta on tällä hetkellä saatavilla 4K Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, 3D Blu-ray, Limited Steelbook Blu-ray ja DVD.