Ghost in the Shell (2017) — arvostelu

Kävin katsomassa äskettäin teattereihin tulleen Hollywoodin live action version vuoden 1995 klassikkoanimesta Ghost in the Shell. Ghost in the Shell on alunperin Masamune Shirow:n luoma manga joka tunnetaan Japanissa nimellä Mobile Armored Riot Police. Vuonna 1995 siitä tehtiin anime-elokuva (Ghost in the Shell) jonka ohjasi Mamoru Oshii. Voit katsoa DVD-arvosteluni täältä. Ghost in the Shell on poikinut paljon myös muita anime-elokuvia ja TV-sarjoja ja onkin oikeastaan ihme, että live action -elokuvaa ei ole ennen tätä 2017 versiota tehty. Tämä arvostelu on spoilerivapaa! Elokuva IMDb:ssä. Tämä arvostelu ei sisällä spoilereita tai juonipaljastuksia.

Muistan vuonna 1995 lukeneeni pelilehdestä Super Power (kuka muistaa lehden?) ja sen Anime & Manga osiosta uudesta anime-elokuvasta Ghost in the Shell ja tuijotin kuvakaappauksia varmaan tunteja. Vaikka olinkin vasta 11-vuotias Majurin kuvat paloivat mieleen. Kyllä! Ne itseasiassa monestikin julkaisi varttuneemmalle väellä tarkoittua materiaalia siinä osiossa videopelilehteä. Ei tulisi kuuloonkaan nykypäivänä. Siinä onkin oikeastaan alkuperäisen Ghost in the Shellin suola minullle, sen todella kypsä teema.

Pyrin tällä kaikella pohjustamaan sitä millainen historia minulla on tämän nimikkeen kanssa ja minkä takia olen sitä mieltä kuin olen tästä uudesta elokuvasta tai edes myöhemmin tehdyistä animaatioelokuviasta ja TV-sarjoista. Ensimmäinen ongelma minulle tässä elokuvassa on luonnollisesti se, että siinä on käännetty aikuisia teemoja rajulla kädellä taaksepäin sopiakseen nyky-yhteiskuntaan sopivaksi tietty ikäraja mielessä olevaksi Hollywood-elokuvaksi. Tästä samasta kohtelusta ikävä kyllä kärsii kaikki myöhempi animaatiotuotantokin. Tämä saa alkuperäistä ja sen kypsää teemaa rakastavan fanin automaattisesti pettymään.

Scarlett Johansson loistava valinta Majurin rooliin, mutta kuitenkin loppupeleissä olisin halunnut nähdä roolissa jonkun joka olisi suostunut näyttämään rintansa ja elokuvan ohjaaja Rupert Sanders olisi mennyt tuolla alkuperäisen kypsemmällä, seksikkäämmällä ja väkivaltaisemmalla teemalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että elokuva olisi huono, päinvastoin. Jotkut sarjan fanit eivät näyttelijävalinnasta pitäneet koska hän on kaukaasialainen, mutta ironisesti itse elokuva selittää asian.

Nyt kun saatiin tuo alta pois niin voidaan keskittyä itse tähän elokuvaan ja sen positiivisiin. Niinkuin sanoin, niin Scarlett Johansson on vartalonsa ja muutenkin ulkonäkönsä puolesta loistava valinta Majurin rooliin, joka siis on Section 9 turvallisuusosaston taktinen johtaja ja omaa androidivartalossa ihmismielen ja aivot.

scarlett_johansson_ghost_in_the_shell_body
Scarlett Johanssonin vartalo on täydellinen Majurin rooliin!
major_original_scarlett
Alkuperäinen Majuri 1995 animaatiosta ja Scarlett Johansson.

Visuaalisesti elokuva onkin uskomattoman hyvän näköinen. Cyberpunk maailma on todella tyylikkäästi toteutettu ja ehkä enemmän Blade Runnerin näköinen kun varsinainen myöhemmin tänä vuonna julkaista Blade Runner jatko-osa. Erikoisefektit ja taisteluiden koreografiat on vat ensiluokkaisia, jota säestää erinomainen äänisuunnittelu ja loistava ääniraita. Haluan katsoa tämän elokuvan uudestaan jo pelkästään toimintakohtausten takia. Elokuva lainaa visuaalisia elementtäjä monista eri Ghost in the Shell animaatioista, ei pelkästään alkuperäisestä.

scarlett_johansson_ghost_in_the_shell_action
Ghost in the Shell -elokuva on visuaalisesti näyttävä!

Juonnellisesti Ghost in the Shell on selvästi oma juttunsa ottaen palasia, niin alkuperäisesti anime-elokuvasta kuin myös muista myöhemmin julkaistuista animaatioista. Toisaalta olisi ollut kiva nähdä täysin live action versio vuoden 1995 klassikosta, mutta toisaalta on hyvä, että elokuva uskaltaa otta oman identiteettinsä, vaikka muutama kohtaus onkin identtinen alkuperäisen kanssa, mikä on loistavaa fanipalvelua. Tässä on samalla myös elokuvan yksi heikkous sillä, elokuva sisältää juonenkäänteen jota se ei olisi tarvinnut ja käsikirjoituksen liika yksinkertaistaminen massayleisölle ei lämmitä vanhaa sarjan fania. Myöskin juonen Hollywood-elemntit meinasi alkaa ihan ärsyttämään elokuvan loppua kohden, koska tämä ei olisi sellaista tarvinnut, mutta ymmärrän, että nämä saattavat olla suuren yleisön kannalta tarvittavia asioita, varsinkin jos meinaavat tehdä jatko-osan, jonka tämä elokuva varsin hyvin pohjustaa. Älä käsitä väärin, elokuva ei lopu cliffhangriin! Kuitenkin elokuvan ei niin hyvin kirjoitettu juoni ja laiska hahmonkehitys jättää kylmäksi jos on sattunut katsomaan Ghost in the Shell -animaatioita, joissa juonikuviot pyörii ihan eri stratosfääreissä.

Muutamat hahmot olisivat voineet saada elokuvassa hieman isomman roolin pienten cameoiden sijaan kuten Section 9:n tarkka-ampuja Saito ja isossa roolissa animaatioissa oleva ryhmän vähiten kyberneetteisiä parannuksia käyttävä Togusa. Onneksi Batou (Pilou Asbæk) on elokuvassa hyvin esillä, Batou siis on Majurin pari, joka myös edustaa androidi-ihmismieli yhdistelmää Majurin tapaan. Section 9:n päällikköä Aramakia elokuvassa näyttelee legendaarinen Japanilaisnäyttelijä Takeshi Kitano, itseasiassa hän on listattuna elokuvassa nimellä ’Beat’ Takeshi Kitano ja puhuu pelkästään Japania Amerikkalaisessa englanninkielisessä elokuvassa, koin sen hyvin hauskaksi. Näkee millainen legendastatus miehellä on. Itse roolisuoritukset ovat elokuvassa hyviä, eikä mitään silmiinpistävää heikkoa roolisuoritusta löydy keltään.

Loppujen lopuksi Ghost in the Shell on viihdyttävä cyberpunk henkinen tieteistoimintaelokuva ja ehkä nautittavampi juurikin ihmisille jotka eivät ole alkuperäistä sarjakuvaa lukenut tai nähnyt vuoden 1995 animaatioelokuvaa tai katsellut animoituja TV-sarjoja. Silti vanhana fanina tykkäsin tästä elokuvasta ja varsinkin kun en siltä odottanut paljoa ja kävelin ulos teatterista mielellä, että en inhonnut sitä. Se sanoo paljon.

Niinkuin aina niin en arvosanoista kauheasti perusta, mutta jos nyt elokuvalle arvosana pitäisi antaa niin se olisi rimaa hipova viihdyttävä 8/10. Aikuisemmat teemat olisi antanut vielä pisteen lisää.

Elokuvasta on tulossa julkaisu vielä tänä vuonna (2017) DVD:lle, Blu-raylle, 3D Blu-raylle 4K Ultra HD Blu-raylle sekä Steelbook Blu-raylle. Tulen arvostelemaan 4K Ultra HD Blu-rayn tällä sivustolla kun se julkaistaan.