The Mandalorian, Kausi 1 (2019) — arvostelu

Päätin vihdoin tilata kuukauden Disney Plus -palvelua, koska olen halunnut katsoa Mandaloriania, mutta oikeastaan odottanut josko Disney julkaisisi sen Blu-raylla, mutta viimeaikaisten Disneyn puheiden perusteella sitä ei ole tapahtumassa. Se ei tietenkään tarkoita, että sitä ei tapahdu koskaan.

Tämä arvostelu koskee siis Mandalorianin ensimmäistä kautta kokonaisuutena ja ei sisällä spoilereita tai juonipaljastuksia. Arvostelen toisen kauden sitten kun olen katsonut sen. Saatan jopa siirtyä arvostelemaan jakso kerrallaan jos joskus pääsen julkaisutahtiin näitä katsomaan. Toisaalta nautin enemmän siitä, että saan tykittää koko kauden kerralla putkeen tällaisessa tapauksessa, jossa se kestää vain muutaman tunnin.

Tuulahdus raitista ilmaa

The Mandalorian on mielestäni tuulahdus raitista ilmaa Star Warsiin tai näin Suomalaisittain Tähtien Sotaan, vaikka eivät enää virallisesti tuota suomennosta käytäkään.

Tämä Star Wars -universumiin sijoittuva TV-sarja siis kertoo yksinäisestä palkkionmetsästäjästä jota kaikki kutsuvat Mandoksi ja hänen seikkailuista galaksin laitamilla kaukana Uuden Tasavallan lain kourasta. The Mandalorian 1. kausi sijoittuu Star Wars -aikajanalla viisi vuotta Jedin Paluun (Return of the Jedi) jälkeen ja 25 vuotta ennen The Force Awakensia.

Mandalorianin on luonut ja tuottanut Jon Favreau, jonka muuta käsialaa ohjaajana ovat mm. kaksi ensimmäistä Iron Man-elokuvaa vuosilta 2008 ja 2010. Voi siis odottaa hyvillä tuotantoarvoilla toteutettua modernia toimintaa räiskyvin erikoisefektein ja sitä The Mandalorian toimittaa oikein kunnolla. Eikä nyt tästä ensimmäisestä kaudesta pitkäveteitsä tai tylsää jaksoa tule mieleen. Toki siellä oli pari-kolme jaksoa jotka ylsi yli muiden, mutta ne oli niitä todella mahtavia jaksoja hyvän perustason seassa.

Näyttelijäkaarti on mainio ja Mandoa eli Mandalorianilaista palkkionmetsästäjää tähdittää Pedro Pascal, joka on tuttu mm. Narcosista ja Game of Thronesista. Muita tähtiä ovat Predatorista ja Rockysta tuttu Carl Weathers, joka esittää Mandalorianissa Greef Karga nimistä palkkionmetsästysvälittäjää. Sekä tietenkin yleisöin suosikki Gina Carano, joka esittää Cara Dune nimistä Alderaanialaista Kapinallisten entistä Shock Trooper -sotilasta. Sekä tietenkin Mandalorianin antagonistia Moff Gideonia tähdittää Giancarlo Esposito, joka on varmasti monille tuttu Breaking Bad -sarjasta.

Kaikki päähahmojen näyttelijät tuovat esittämänsä hahmon eloon mahtavasti eikä laiskoja suorituksia ainakaan tämän ensimmäisen kauden aikana esiintynyt.

Star Wars aikuisempaan makuun

Heti kättelyssä huomasin, että Mandalorian on aika väkivaltainen noin niinkun Star Wars -tuotannoksi. Sarja onkin ikäluokiteltu 14+ keskimäärin, joskin tyypilliseen tapaan yksittäiset jaksot on erikseen ikäluokiteltu. Eli Mandalorian ei ole luokiteltu tyypillisesti Star Warsille 12-vuotiaille sopivaksi. Sen huomaa esim. alla olevasta kuvituksesta.

Tämä ei ole välttämättä huono asia, kun ottaa huomioon varmasti nykypäivänä aika korkean Tähtien Sota -fanikunnan keski-iän. Tietenkään The Mandalorian ei välttämättä ole se perheen pienimpien kanssa katsottava Star Wars -kokemus.

The Mandalorian muistuttaa minua hiukan minun mielestäni Disneyn alla parhaasta Star Wars -tuotannosta Rogue Onesta ja hyvällä tavalla. The Mandalorian ottaa vielä ehkä yhden askeleen pidemälle synkempään enemmän aikuisille katsojille suunnattuun Star Wars -maailmaan.

Mandalorianin juoniympyrät eivät ole liian monimutkaisia omaksi edukseen ja sarja on selvästi luotu viihdyttämään ja viihdyttäähän se. Star Wars on kuitenkin hyvän tarinan kerronnan lisäksi myös herkullinen audiovisuaalinen yhdistelmä. Mandalorianissa nämä kolme peruspilaria on pystyssä tukevasti.

The Mandalorian on hieman väkivaltaisempi ja graafisempi, kun olet saattanut Star Wars -universumissa tottua.

Erikoisefektit

Muutama sananen Mandalorianin erikoisefekteistä. Sillä ne ovat vallankumouksellisia elokuvateollisuudessa. Mandalorianissa käytetään paljon käytännön efektejä (practical effects) kuten hyvään ennen vanhaan mikä lisää niideen uskottavuutta, koska kameran edessä oikeasti on jotain. Sekä uutta LED-näyttö-taustatekniikkaa sinisen (blue screen) tai vihreän (green screen) taustan sijaan, joihon sitten jälkituotannossa lisättii kunkin kohtauksen vaatimat taustat. Tällä uudella tekniikalla taustat ovat siellä jos kuvausvaiheessa valmiina.

Tässä uudessa LED-taustassa näkyy Unreal Enginellä (kyllä se kuuluisa pelimoottori) tuotetut maisemat näyttelijöille itselleen parantamaan näyttelijäsuoritusta, koska näyttelijlöiden ei enää tarvitse kuvitella myöhemmin lisättävää maailmaa ympärilleen, vaan he oikeasti näkevät sen näyttelijäsuorituksensa aikana.

Tämä LED-näyttöjen käyttö vähentää myös värivuotoa (spill), jonka suuret siniset tai vihreät taustat aiheuttavat. Näin ollen se on nopeampi ja edullisempi tapa kuvata surrealistisia maailmoja filmille. Myös itse valotus on realistisempi tätä tekniikkaa käyttäessä. Mandalorianissa kuitenkin on kiiltävä ja heijastava panssari sarjan päähahmolla, joka olisi todellinen haaste perinteisille sinisille ja vihreille taustoille.

The Mandalorian on kuvattu digitaalisesti 4.5K resoluutiolla, josta on luotu oikea 4K digitaalinen intermediate. Disney Plus -palvelu tukee 4K-suoratoistoa Dolby Vision- ja HDR10- tuella. Kuvasuhde on pääasiassa 2.39:1 ja joissain kohtauksissa 1.78:1. Ääni on parhaimillaan Dolby Atmos miksaus.

Kaiken kaikkiaan Mandalorian loistaa teknisella toteutuksellaan ja missään kohtaa ei katsojan tarvitsee irvistää käytetylle erikoisefektille. Käytännön efektit on siellä missä niissä on järkeä ja CGI-efektit on pidetty hyvän maun rajoissa ja käytetty siellä minne käytännnön efketit ei yllä nykypäivän vaatimalla tasolla.

Suosittelen sarjan ensimmäistä kautta, enkä nyt näe miksi en myös toista kautta erittäin lämpimästi kaikille Star Wars -faneille ja varsinkin niille jotka piti Roguen Onesta ja muutenkin hieman enemmän aikuisempaan makuun tehdystä Tähtien Sodasta. Erinomainen 9/10. The Mandalorian on tällä hetkellä saatavilla vain Disney Plus suoratoistopalvelussa, jonka kuukausihinta on 6,99 euroa, eli vielä toistaiseksi kohtuu edullinen.