In Search of Darkness (2019) — arvostelu

In Search of Darkness on vuonna 2019 joukkorahoitteisesti tuotettu dokumenttielokuva 1980-luvun ikonisista kauhuelokuvista ja niiden vaikutuksista sen aikakauden elokuviin. Näkemyksiään ja kokemuksiaan jakaa esim. sisällöntuottajien ohellla näiden elokuvien ohjaajat, tuottajat, näyttelijät ja erikoistehostehenkilöt. In Search of Darkness on David A. Weinerin ohjaama ja käsikirjoittama.

In Search of Darknessin katsomiseen kannattaa varata kunnolla aikaa, sillä se kestää hyvin neljä yli neljä tuntia (264 minuuttia tai 4 tunia ja 29 minuuttia). Allekirjoittaneen se piti kiinni sohvassa koko neli ja puolituntisen ajan vessataukoja ja jääkaapilla käyntejä lukuunottamatta. Yöhän siinä tuli, mutta ei malttanut jättää kesken.

Ikonisia kauhun tuojia 1980-lluvulta.
Ikonisia kauhun tuojia 1980-lluvulta.

Paljon isoja nimiä

Dokumentti siis käy kyseisen vuosikymmenen merkittävimmät kauhuelokuvat läpi järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan alkaen vuodesta 1980 ja aina vuoteen 1989 asti. Jokaista elokuvaa kommentoi ja kertoo kokemuksensa ja tarinansa, niin sisällöntuottajat, kuin elokuvien itsensä tekemiseen osallistuneet ihmiset kuten ohjaaja, käsikirjoittaja, erikoistehosteiden luoja ja itse näyttelijät.

Dokumentin suurimpia nimiä ovat varmasti Halloween -ohjaaja John Carpenter. Hänen käsialaansa ovat Halloweenin lisäki mm. klassikot kuten The Fog (Usva) vuodelta 1980 ja The Thing (’Se’ jostakin) vuodelta 1982.

Muita isoja nimiä itse elokuvien saralta In Search of Darkness -dokumentissa ovat mm. Tom Atkins, joka on tähdittänyt monia kauhuelokuvia tuolta kyseiseltä aikakaudelta. Kuuluisimpina ehkä jo aikaisemmin mainitsemani The Fog, kritiikkiä kerännyt Halloween III: Season of the Witch (Halloween III: pahuuden yö) vuodelta 1982 ja Night of the Creeps (Lötköjen yö) vuodelta 1986.

Doug Bradley, joka tähdittää Hellraiser -elokuvia kuuluisan pinhead tai naulapään roolissa. joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1987, joka poiki jatko-osia aina 1990-luvun puoleen väliin asti.

Naiskauneutta edustaa mm. itse Yön Kuningatar (Elvira Mistress of the Dark) 1988, Elvira eli oikealta nimeltään Cassandra Peterson, joka on hyvin tunnettu povestaan ja sitähän näissä 80-luvun kauhuelokuvissa riitti kaiken muun mässäilyn ohella. Heather Langenkamp, joka on kuuluissa roolistaan ensimäisessä Nightmare on Elm Street (Painajainen Elm Streetillä) -elokuvassa vuodelta 1984. Sekä myös The Texas Chainsw Massacre 2 (Teksasin Moottorisahamurhaaja 2) 1986 -elokuvasta tuttu Caroline Williams.

Modernimmista kauhuelokuvista ja aikuisviihteestä tuttu Diana Prince, joka on kuuluisa mm. elokuvasta Beach Massacre at Kill Devil Hills.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan In Search of Darkness on viihdyttävä ja pitkä pläjäys 1980-luvun hylkiöelokuvien maailmasta, joissa yhdistyi toinen toistaan ihmeellisempiä tapoja kuolla, alastomuus, huumori ja yleensä pienen budjetin, mutta luovat erikoisefektit.

Näiden elokuvien motto oli ”anything goes” eli ihan kaikki on sallittua ja oli mielenkiintoista nähdä kuinka nämä elokuvantekijät yrittivät ylittää muut ja myös itsensä seuraavalla kerralla.

Ainut mihin hieman petyin tässä oli kovasti fanittamani James Rolfen (tunnettu Angry Video Game Nerd -videoista ja elokuvasta) erityisen pieni rooli, sillä odotin näkeväni enemmän hänen kommentteja tässä dokumenttielokuvassa.

Suosittelen tätä lämpimästi kaikille kauhuelokuvien ystäville ja varsinkin niille, jotka nauttivat tuon aikakauden tuotoksista. Sekä tietenkin ihan kaikille, jotka haluavat yleissivistää itseään ja tietää enemmän ajatusmaailmasta näiden elokuvien takana suoraan niiden tekijöiltä ja niissä esiintyneissä näyttelijöiltä. Viihdyttävä 8/10.

In Search of Darkness on tällä hetkellä saatavilla digitaalisesti ainakin Vimeossa. Virallista sivustoa kannattaa seurata DVD ja Blu-rayn varalta, jos päättävät printata sitä lisää. Sen varaan en kuitenkaan laskisi, sillä nuo fyysiset levyt myytiin ennakkoon ja tuotettiin myynnin määrän mukaan.

Päivitys 14.10.2020

Tästä dokumentista on tulossa ulos toinen osa piakkoin ja sen ennakkomyynti on käynnissä NYT osoitteessa https://80shorrordoc.com/ myynti jatkuu aina Halloween yöhön asti eli lokakuun loppuun. Nyt on myös saatavilla tämän arvostelun ensimmäinen osa joko DVD:llä tai Blu-raylla pieneen lisähintaan tilmaalla tuo toinen osa, jos satuit missaamaan sen aikaisemmin.