Resident Evil: Vendetta (2017) — arvostelu

Sain vihdoin käsiini Resident Evil: Vendetta Steelbook Blu-rayn joten pääsin katsomaan elokuvan. Ikävä kyllä ainakaan toistaiseksi 4K UHD Blu-ray ei ole saatavilla Suomessa, ironisesti se sisältää jopa Suomenkieliset tekstitykset. Tämä on siis jatkumoa japanilaisille animaatioelokuville Resident Evil: Degeneration (2008) ja Resident Evil: Damnation (2012) vaikka kyseessä onkin jonkin sortin sarjan ns. ”rebootti” tai uudelleenkäynnistys ja kolmas tietokonegeneroitu (CGI tai Computer Generated Images) Resident Evil -elokuva. Vendetta on Marza Animation Planet -tuotantoa toisin, kun kaksi edellistä, jotka olivat Digital Frontier ja Sony Pictures Entertainment -tuotantoa. Vendettan kohdalla Sony Pictures toimii vain jakelijana. Myös ohjaaja Makoto Kamiya on vaihtunut mm. Hard Revenge, Milly -elokuvat ohjanneeseen Takanori Tsujimotoon. Elokuvan tuottaja on Takashi Shimizu, joka on tunnetu elokuvasta Ju-on: The Grudge vuodelta 2002 sekä myös sen Hollywood-remakesta The Grudge vuonna 2004. Elokuvaa tähdittää ääninäyttelyn muodossa mm. Kevin Dorman (Chris Redfield), Matthew Mercer (Leon S. Kennedy), Erin Cahill (Rebecca Chambers) ja John DeMita (Glenn Arias). Tämä arvostelu ei sisällä spoilereita tai juonipaljastuksia.

Juoni

Resident Evil: Vendettassa BSAA kapteeni Chris Redfield tutkii Meksikon armeijan avustuksella zombeja kuhisevaa kartanoa, joka on yhteydessä biologisten aseiden salakuljetukseen. Siellä Chris törmää Interpolin etsintäkuuluttamaan mustanpörssin asekauppiaaseen Glenn Arias, joka kuitenkin onnistuu pakenemaan. Chris saa pian avukseen professori ja entisen S.T.A.R.S -jäsenen Rebecca Chambersin, joka on onnistunut luomaan parannuksen virukseen, jonka Chris kohtasi kartanossa. Rebeccan laboratorio joutuu hyökkäyksen kohteeksi Ariaksen joukkojen puolesta juuri kun Rebecca saa vasta-aineen kehitystyön päätökseen. He onnistuvat vielä värväämään DSO agentin Leon S. Kennedyn liittymään tehtävään pysäyttää Arias, joka suunnittelee laajamittaista terroristi-iskua New Yorkin kaupunkiin.

Glenn Arias on elokuvan uudenkarhea pahis.

Menetettyjä tilaisuuksia

Resident Evil: Vendetta alkaa todella vahvasti alkuperäisen vuonna 1996 julkaistun Resident Evil -pelin fanin näkökulmasta, eli ollaan pimeässä kartanossa, jonka ovat vallanneet zombit. Kartano jopa näytää täysin samalta vaikka onkin ilmeisesti eri tai tiedä häntä, koska kyseessä on kuitenkin jonkilainen sarjan uudelleenkäynnistys, niin mistä sitä tietää vaikka olisikin ollut kyseessä sama kartano, en kuitenkaan usko. Vendettan pitäisi olla kuitenkin osa ns. Resident Evil -canonia. Elokuva tarjoilee pari throwback-kohtausta, joita en aio spoilata tässä arvostelussa, mutta elokuvan alussa kartanoon astuessa yksi tällainen jätettiin käyttämättä, joka on mielestäni sääli. Tietenkin vanhoihin juttuihin referointi ylikäytettynä voi myös olla negatiivinen asia, mutta kyllä tähän elokuvaan näin Resident Evil -fanin näkövinkkelistä olisi vielä yksi mahtunut lisää.

Tekninen toteutus ja elokuva yleensä

Elokuva on siis CGI-elokuva eli täysin tietokonegeneroitu animaatioelokuva ja yleisesti ottaen ihan hyvin animoitu, mallit näyttävät kohtailaisen hyviltä, ei sinänsä valittamista, mutta Chris näyttää todella oudolta tässä elokuvassa ja en varmaan paljon valehtelisi jos uskaltaisin väittää, että CGI näytti kahdessa edellisessä tietokonegeneroidussa Resident Evil -elokuvassa paremmalta, varsinkin edellisessä vuonna 2012 julkaistussa Resident Evil: Damnationissa, joka oli näistä kolmesta elokuvasta mielestäni paras ylivoimaisesti muutenkin. En löytänyt tarkkoja numeroita, mutta voisi luulla, että tämä elokuva ei yksinkertaisesti ole tuotettu lähellekkään yhtä suurella budjetilla kuin kaksi edellistä, jotka siis olivat Digital Frontier ja Sony Pictures Entertainment tuotantoja ja se ikävä kyllä näkyy CGI:n laadussa.

Rebecca tuntuu saaneen erityiskohtelun mallinnuksessa.

Myös Leon S. Kennedy näytti vähän erikoiselta, ei niin erikoiselta kuin Chris, mutta Vendettassa Leonilla on mielestäni suurempia ongelmia kuin hahmomallin laatu tai valittu ulkonäkö. Leon S. Kennedy ei tässä elokuvassa muistuttanut kauheasti sitä Leonia, jonka Resident Evil -fanit tuntevat. Myös Rebecca Chambers ei oikeastaan ole enää se sama tyttömäinen peleistä tuttu Rebecca vaan aikuisempi ja professorin titteliä kantava nainen. Tuntuu, että Rebeccan mallintaminen olikin saanut hieman extrahuomiota sillä Rebecca näytti todella hyvältä ja myös tunnistettavalta. Glenn Ariaksesta en oikeastaan voi paljon sanoa, koska kyseessä on tähän elokuvaan uusi hahmo. Hahmona Glenn Arias muistuttaa vähän Resident Evil -superpahista Albert Weskeriä, mutta kalpenee vertailussa ihan täysin. Se on myös yksi tämän elokuvan ongelmista. Tuntuu, että tässä elokuvassa ei ollut mitään kauheata uhkaa, vaikka toki Chris ja Leon luonnollisesti taistelevat Glenn Ariaksen mutaatiomuotoa vastaan elokuvan lopussa ja en luokittele tätä spoileriksi, koska sehän nyt on täysin selvää ja tämän voi nähdä elokuvan trailereiltakin. Elokuvassa on tosin todella mielenkiintoinen ja visuaalisesti kiinnostava pahis hahmo Maria Comez (Cristina Vee), joka ikävä kyllä ei saa elokuvassa mielestäni tarpeeksi suurta roolia. Maria Comezin lisäksi elokuvassa on myös Marian isä Diego Comez, jonka olisi voinut mielestäni jättää pois ja antaa Diegon toimintakohtaus Marialle. Diego muistuttaa aivan liikaa Batman-universumin Banea ja muutenkin design ei ole kauhean toimiva Resident Evil -universumissa. Maria Comezin käyttämättä jättäminen on mielestäni yksi niistä käyttämättömistä tilaisuuksista.

maria_gomez_resident_evil_vendetta
Maria Gomez on loistava kätyri. Harmi, että elokuvassa jätettiin tilaisuus käyttämättä.

Resident Evil: Vendetta on yleisesti ottaen visuaalisesti ihan viehättävä ja efektit ovat hyviä, varsinkin parissa kohdassa elokuvan viimeisessä luvussa vaikka ei ylläkkään Degenerationin eikä varsinkaan Damnationin tasolle. Toimintakohtaukset ovat yleensä ottaen varsin hyvin tehtyjä läpi koko elokuvan, eikä graafisuudessa juurikaan säästellä (mikä on erittäin hyvä) ja onkin VET:n ikärajaluokituksessa 16.

Elokuvan juoni myös kuivuu aika tehokkaasti kokoon elokuvan edetessä vaikka alkaakin vahvasti ja ensimmäinen luku onkin ehkä elokuvan paras. Kuitenkin elokuva on rytmitetty niin, että katsoja ei ehdi tylsistymään. Ehkä Rebeccan ja Glennin kohtaaminen venyi hieman tarpeettoman pitkäksi, mutta ei kuitenkaan ongelmaksi asti. Myös näyttelijäsuoritukset jättävät toivomisen varaan ja osa dialogin ongelmista onkin jo käsikirjoitustasolla. Vendettassa monet jutut vain niinkun loppuvat yhtä nopeasti kuin alkoivat ja niihin ei enää palata. Elokuva herättää kysymyksiä joihin ei saada vastauksia. Enempää siitä ei oikeastaan voi sanoa menemättä spoilereihin.

Loppujen lopuksi Resident Evil: Vendetta ongelmistaan huolimatta on ihan viihdyttävä elokuva, varsinkin Resident Evil -faneille. En usko, että sarjaa tuntemattomille siitä kauheasti irtoaa, muuta kuin hyvin tehdyt toimintakohtaukset. Faneille suosittelen ja jos taas jotain arvosanoja pitää antaa, niin fanin näkökulmasta hyvä 8/10.