Resident Evil: Retribution (2012) Steelbook Blu-ray -arvostelu

Tämä on ensimmäinen monista tulevista DVD, Blu-ray ja 4K Blu-ray -elokuva-arvosteluista joita tulen tekemään tälle sivustolle. Tarkoituksena ei ole arvostella itse elokuvia vaan media ja juuri se julkaisu jolla satun elokuvan omistamaan tai pääsen käsiksi jotenkin muuten.

Ensimmäinen arvosteluni on steelbook Blu-ray julkaisu Resident Evil: Retribution -elokuvasta, eli sivuaa jopa vähän peliaihetta. Kyseinen julkaisu ei sisällä elokuvan 3D-versiota. Sisältää normaalin teräväpiirto (1080p) Blu-rayn sekä digitaalisen latauksen Sony Picturesin ULTRAVIOLET -pavelussa.

Tekniset tiedot

Elokuva (elokuva IMDb:ssä)

 • Formaatti: Blu-ray ja ULTRAVIOLET
 • Levyjen lukumäärä: 1
 • Kuva resoluutio: 1080p
 • Koodekki: AVC MPEG-4 (H.264)
 • Kuvasuhde: 2.40:1
 • Ääni: Englanti DTS-HD Master Audio Surround, English Audio Description Track, Hindi, Tamil, Telugu Dolby Digital 5.1
 • Tekstityksen kielet: Englanti, Englanti kuulovammaisille, Tanska, Hollanti, Suomi, Hindi, Norja, Ruotsi
 • Päävalikko: Kyllä
 • Chaptereiden määrä: 16
 • Alue: A/B/C
 • Julkaisun vuosi: 2012
 • Studio: Constantin Film, Sony Pictures Home Entertainment
 • Painos: Englantilainen (UK Import) UK-83294-BD

Extrat

 • Kuva resoluutio: Teräväpiirto, vaihteleva laatu
 • Kuvasuhde: Vaihteleva, kuitenkin laajakuva
 • Ääni: Englanti ja Japani Dolby Digital 2.0
 • Tekstityksen kielet: Englanti, Hollanti

Elokuva

Itse elokuva on siis moderni teräväpiirto mielessä kuvattu elokuva vuodelta 2012. Sanomattakin selvää, että itse elokuvan kuvanlaatu on ensiluokkainen ja täysin Blu-ray standardin mukainen Full HD 1080p kuva. Kuvasuhde on erittäin laaja, ehkä omaan makuuni hieman liiankin laaja 2.40:1, koska se luo jopa nykyään normaalille 16:9 laajakuvatelevisiollekin vähän turhan suuret mustat palkit kuvan ylä- ja alareunaan. Oletettavasti elokuva on kuvattu tällä kuvasuhteella joten siinä ei käytännössä ole mitään vikaa, enemmänkin makuasia.

Tekstitys on selkeä ja terävä. Se ei mene mustan palkin päälle, joten elokuvaa on helppo seurata tekstiyksien kanssa. Katsetta ei siis tarvitse siirtää liikaa ylös ja alas. Tekstityksen fontti on helposti luettava ja se on korkearesoluutioinen toisin kuin esim. useissa DVD-julkaisuissa.

Itse tekstitys on tyypilliseen tapaan korporaatiokäännös, joka jättää vähän toivomisen varaan. Tarkoittaen sitä, että joitakin lausahduksia ja/tai sanoja on jätetty kokonaan kääntämättä. Eli jos elokuvan kieltä, tässä tapauksessa Englantia, ei ymmärrä jää joitakin asioita ymmärtämättä. Tekstitys onkin parhaimmillaan Englantia taitavan katsojan tukena, jolloin itse elokuvaan ja näyttelijöihin tuleekin kiinnitettyä enemmän huomiota, kun tekstitystä ei tarvitse täysin kokoajan lukea, vaikkakin tässä julkaisussa se on hyvällä korkeudella (ei mustan palkin päällä) ja hyvin selkeällä fontilla. Eli internetin harrastelijakäännöksiin tottuneille tekstitys on selkeästi puutteellinen mitä minä kutsun “korporaatiokäännökseksi”.

Sisältää digitaalisen lataus-version ULTRAVIOLET ja mymoviextras.co.uk

Tämä Blu-ray julkaisu sisältää myös digitaalisen latauksen ULTRAVIOLET -palvelussa, jota en kuitenkaan kovasta yrityksestä huolimatta onnistunut lataamaan. En siis käytännössä löytänyt Sony Picturesin ULTRAVIOLET -sivustolta linkkiä mistä olisi kyseiseen palveluun luoda tunnukset. Sisäänkirjautumista pyydettiin kovasti, mutta ei mitään mitenkä itse asiassa luoda tunnukset. Joten se jäi sitten siihen, kun ei kerran puolessa tunnissa onnistunut niin olkoon. Ei sinänsä kauhea menetys, koska minähän ostin tämän Blu-ray -levyn elokuvan katselemista varten.

Kuitenkin kannattaa pitää mielessä tällaiset asiat jos aiot käyttää tuota lataus-versiota. Myöskin se kannattaa pitää mielessä, että usein näissä latauksissa on myös päivämäärä mihin asti se on voimassa, eli vanhemmissa elokuvissa vaikka julkaisu sisältäisikin lataus-version, niin sitä ei välttämättä enää pysty lunastamaan. Vaikkakin onnistuin lunastamaan vielä muka vanhentuneen digitaalisen lataus-version vuoden 2014 Godzilla elokuvasta Flixster Video palvelusta, vaikka mukana tulleen kupongin mukaan se oli jo vanhentunut, että en sitten tiedä miten tarkasti ne (palvelusta riippuen) valvoo. Mukana tulee myös joku lunastuskoodi mymoviextras.co.uk sivustolle, jolla nykyään vain lukee, että sivusto on jo suljettu, eli ei mitään käyttökelpoista.

Extrat

Tämä Blu-ray sisältää ihan kohtalaisen määrän ekstroja ottaen huomioon, että julkaisu sisältää vain yhden levyn. Alla on listattuna ekstrat lyhyen kuvauksen kera.

Project Alice The Interactive Database (Blu-ray exclusive)

Project Alice The Interactive Database On yksinkertainen tietokanta Resident Evil -elokuvasarjan avainhenkilöistä ja bioaseista, joka sisältää jokaisesta pienen kuvauksen kunkin hahmon esiintymisestä Resident Evil -elokuvissa sekä yhden tai kaksi videoklippiä hahmoa koskevista avainkohtauksista.

Commentary with writer/director Paul W.S. Anderson, Milla Jovovich and Boris Kodjoe

Kuten nimestä voi päätellä kyseessä on kommenttiraita varsinaiseen elokuvaan elokuvan ohjaajalta ja käsikirjoittajalta Paul W.S. Andersonilta (Alice), Milla Jovovichilta ja Boris Kodjoelta (Luther West.

Commentary with writer/director Paul W.S. Anderson and producer Jeremy Bolt

Tämä Blu-ray sisältää myös toisen kommenttiraidan elokuvaan, joka on tällä kertaan Paul W.S. Andersonilta ja elokuvan tuottajalta Jeremy Boltilta.

Deleted & Extended Scenes

Poistetuissa ja pidennetyissä kohtauksissa ei ole juuri mitään mainitsemisen arvoista muuta kuin poistettu kohtaus, jossa Alice Adan kanssa saapuu Moskovan skenaarioon ja Jill ja Rain päivittelee tilannetta ohjaushuoneessa (Undead Rain/Jill in the control room) pidennetty kohtaus. Tämä kohtaus olisi ollut hyvä lisä elokuvaan.

Outtakes

Vajaa viiden minuutin kokoelma pieleen menneitä otoksia ja sekoilua elokuvan kuvauksissa. Viihdearvo on ok.

Featurettes

Featurettes sisältää noin 50 minuuttia dokumentteja Resident Evil: Retribution elokuvasta aina lavastuksesta, erikoistehoista ja stunteista paluun tekeviin hahmoihin ja näyttelijöiden kommentteihin. Alla listaus lyhyen kuvauksen kera kestoineen.

Maestro of Evil: Directing Resident Evil: Retribution

Noin kahdeksan minuutin pätkä Resident Evil -elokuvasarjan luomisesta. Kommentoijina mm. ohjaaja Paul W.S. Anderson, Milla Jovovich, Michelle Rodriguez ja Sienna Guillory.

Evolving Alice

Lyhyt pätkä Alice-hahmon evoluutiosta. Kesto noin neljä ja puoli minuuttia.

Resident Evil: Reunion

Noin 10 minuuttia pitkä dokumentaatio aikaisemmista elokuvista tutuista hahmoista jotka palaavat tähän elokuvaan.

Design & Build: The World of Resident Evil: Retribution

Yhdeksän minuuttia pitkä dokumentti elokuvan lavasteiden suunnittelusta ja rakentamisesta sekä erikoistehosteista. Eli leffafriikin lemppari lisämatskua!

Drop (Un) Dead: The Creatures of Retribution

Noin seitsemän minuuttia pitkä dokumentaatio elokuvan zombien ja muiden epäkuolleiden bioaseiden kokoelmasta.

Resident Stuntman

Kuten nimestä voi päätellä, tällä noin kuuden minuutin pätkällä käydään läpi elokuvan stuntteja.

Code: Mika

Code: Mika on noin viiden ja puolen minuutin pätkä, joka kertoo Japanilaisen J-pop tähden Mika Nakashiman roolista Resident Evil -elokuvissa.

Previews

Lyhyt esikatselukokoelma muihin hetken ja vähän vanhempiin Blu-raylla myynnissä oleviin elokuviin. Sekä myös yllättäväsi traileri animaatioelokuvasta Resident Evil Damnation, sekä muutamasta muusta Sony Pictures elokuvasta. Dolby Digital 5.1 ääni.