Ready Player One (2018) — arvostelu

Kävin katsomassa viikko sitten (28.3.2018 juu tämä arvostelu vähän myöhästyi alkuperäisestä aikataulusta) tämän Steven Spielbergin ohjaaman videopeliaiheisen elokuvan Ready Player One, joka siis perustuu Ernst Clinen saman nimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 2011. Tämä arvostelu ei sisällä spoilereita eikä juonipaljastuksia.

En ole kyseistä kirjaa lukenut, joten minulla ei ole sen tuomaa taakkaa tai odotuksia elokuvaa kohtaan. Eli tämä arvostelu on täysin perspektiivistä, joka ei ole tarinan kanssa tuttu ennestään. Sen mitä muilta arvostelijoilta olen kuullut, jotka itse asisassa ovat kirjan lukeneet sanovat, että elokuvan tarvisi olla neljä tai viisi tuntia pitkä, jotta se voisi kertoa tarinaan sellaisenaan kirjasta. Joka ei tietenkään ole kovin hyvä ajatus kun elokuvasta on kyse, elokuva on jo nyt sellaisesaan aika pitkä, eli melkein kaksi ja puolituntia.

Heti kättelyssä täytyy todeta, että Ready Player One ei ole kaikille. Kyseessä on vahvasti videopeli- ja pop-kulttuuriin ja niiden referensseihin keskittyvä elokuva. Eli mitä enemmän olet pelannut videopelejä ja katsonut elokuvia, sen enemmän saat tästä irti. Ready Player One on todellakin elokuva lähinnä peli- ja elokuvanörteille, kuten minä. Kaikille muille tämä elokuva on korkeintaan semisti viihdyttävä toimintaelokuva, josta suurin osa, paria tunnetuinta referenssiä muihin elokuviin, lukuunottamatta menee ikävä kyllä ohi. Itseasiassa pop-kulttuuri referenssejä on filmissä niin paljon, että niitä on mahdoton kaikkitietävän nörtinkään bongata ensimmäisellä katselukerralla, tämä tuo mahtavaa uudelleenkatseluarvoa elokuvaan. Joku voisi jopa sanoa, että referensseillä on mässäilty likaa ja pitää sitä negatiivisena asiana. Henkilökohtaisesti tykkäsin, että näissä ei oltu säästelty, sitten niinkun yhtään.

Juoni

Vuonna 2045 maailma on kurja paikka. Wade Watts (Tye Sheridan) tuntee itsensä eläväksi ainoastaan silloin, kun hän pakenee todellisuutta OASIKSEEN (OASIS), todella todentuntuiseen virtuaaliseen universumiin missä suurin osa ihmiskunnasta viettää päivänsä. OASIKSESSA voit mennä minne vain, voit tehdä mitä vain, olla kuka vain oman mielikuvituksesi rajoissa. OASIKSEN loi nerokas ja omalaatuinen James Halliday (Mark Rylance), joka jätti valtavan omaisuutensa ja täydellisen kontrollin Oasiksesta kolmiosaisen kilpailun voittajalle, joka olisi arvoisensa perijä hänelle. Kun Wade valloittaa ensimmäisen haasteen uskomattomassa aarrejahdissa, Wade ja hänen ystävänsä, jotka tunnetaan myöss High-Fivena lennätetään fantastiseen paljastuksien ja vaaran universumiin pelastaakseen OASIKSEN.

Mitäpä muuta tästä elokuvasta voisi sanoa spoilaamatta siitä mitään mikä tekee siitä pop-kulttuurin suurkuluttajalle hyvän. Jos nyt taas jotain numeroa pitäisi Ready Player Onelle arpoa, niin sanoisin, että 8/10 ja en malta odottaa, että saan 3D Blu-rayn tästä käsiini.