Miksi suosia Blu-rayta suoratoiston sijaan vuonna 2023?

Yksi yleinen kysymys meille fyysisen median suosijoille on, että miksi me ostamme Blu-ray- tai jopa DVD-levyjä vielä vuonna 2023? Tai fyysisellä levyillä videopelejä. Pelit ja elokuvat ja niiden edut ja haitat poikkeavat hieman toisistaan, joten keskityn tässä artikkelissa vain ja ainoastaan elokuviin, joka pätee myös TV-sarjoihin.

Syitä jatkaa fyysisen median ostamista on kourallinen. Joillekin näistä syistä mitkä käyn kohta läpi kaikki eivät välttämättä päde ja joillekin voi olla joku syy, joka ei ole tällä minun listalla.

1. Videon ja äänen laatu

Tämä on ehkä se kaikkien kuuluisin syy miksi ostaa Blu-ray -levyjä ja varsinkin nyt 4K UHD Blu-ray -levyjä vielä vuonna 2023. Sekä myös ensimmäinen minkä konkreettisesti huomaa, kun siirtyy suoratoistosta 4K-levyn pariin tai toisinpäin.

4K-levyille mahtuu dataa 100GB (gigatavua) ja elokuvaa katsellessa datan bittivirta on siellä 100Mbps tuntumassa, kun taas esim. Netflixin 4K-striimauksen bittivirta on 15Mbps. Eli noin seitsemän kertaa vähemmän ja Netflix jopa puolitti tämän kuukausiksi EU:n pyynnöstä sinne, 7,62Mbps tuntumaan, joka on sitten jo yli 13 kertaa vähemmän dataa, kuin 4K-levyltä katsoessa. Mielenkiintoinen fakta. DVD:n bittivirta on noin 8-10Mbps. Tavallisen 1080p Blu-ray -levyn bittivirta on noin 40Mbps, eli noin kolme kertaa enemmän kuin Netflixin 4K-toisto ja sama kuin Apple TV:n 4K HDR-toisto. Titenkin levyltä toisto ei muutu huonommaksi maailmantilanteen takia, toisin kun suoratoistopalveluista internetin yli.

Nämä bittivirtarajoitkset pätee samalla tavalla myös äänenlaatuun ja yleensä näissä palveluissa on DVD-tasoinen ääni eli 448Kbps, kun Blu-raylla, niin 1080p- kuin 4K -versioilla on pakkaamaton ääni 18,6Mbps, joka olisi siis 18600Kbps, kun verrataan tuohon DVD:n ja suoratoistojen 448Kbps lukemaan. Netflix esim. tarjoaa myös Dolby Atmos objektipohjaisen surround äänen, mutta sekin tulee myös raskaasti pakattuna verrattuna pakkaamattomaan versioon fyysisillä levyillä. Jos sinulla on tuhansien eurojen arvoinen äänijärjestelmä ja katsot vain striimejä, teet itsellesi ja äänentoistollesi todellisen karhunpalveluksen.

Nämä pätee myös digitaalisesti tiedostojen muodossa ostettaviin ja jaettaviin elokuviin.

2. Elokuvan omistaminen

Oikeastaan kaikki nämä seuraavat kohdat liittyvät jollain tapaa toisiinsa, mutta yritän silti rajata ne omiin otsikoihinsa. Omistajuus, tämä on tietenkin yksi fyysisen kopion kanssa tuleva oikeus. Tällä ei tietenkään tarkoiteta elokuvan IP:n (Intellectual Property) omistamista, niinkuin jotkut tämän väärin ymmärtävät, varsinkin pelien puolella.

Tämä siis tarkoittaa nimenomaan sitä, että kun ostat elokuvan levyllä käytännössä omistat sen ja voit katsoa sen niin monta kertaa kuin vain itse haluat, silloin kun itse haluat ja missä itse haluat. Kunhan et esitä sitä julkisesti muille. Hyvä esimerkki tästä on esim. Resident Evil: Apocalypse, jonka olen tarkoituksella lisännyt vuosia sitten Netflixissä suosikkilistalleni ja vuosien varrella on tullut huomattua, että on aikoja kun se ei ole siellä ja katsottavissa. Kun taas verrataan fyysiseen mediaan, niin omistamani DVD ja Blu-ray -levyt ovat olleet ja pysyneet hyllyssäni ja on heti halutessani saatavilla siitä hetkestä asti, kun olen ne ostanut aina tähän hetkeen asti.

Fyysisen levyn omistaminen myös mahdollistaa sen elokuvan katsomisen uudestaan maksamatta mitään, jos nyt ei satu olemaan mihinkään suoratoistopalveluun aktiivista tilausta. Josta sitten päästäänkin seuraavaan syyhyn.

3. Vanhojen elokuvien ja yleisesti saatavuus

Yksin jo se, että haluamasi elokuva on juuri siinä suoratoistopalvelussa jota sinä käytät on asia erikseen, mutta yleensä ihmisillä on suosikkielokuvia monilta eri studioilta, eli se juuri nyt haluamasi elokuva ei todennäköisesti enää ole siinä palvelussa mitä käytät, jos yhdessäkään.

Nyt kun kaikilla isoilla studioilla alkaa olemaan oma palvelunsa näiden kaikkien, varsinkin vanhempien nimikkeiden metsästäminen ei ole enää niin yksinkertaista lisensointisolmujen takia. Eikä välttämättä edes edullista, kun pelkästään sen Netflixin sijaan, joka maksoi seitsemän euroa kuussa tarvitset viidestä kymmeneen eri palvelua joiden hinnat on lähes poikkeuksetta yli kymmenen euroa kuukaudessa. Esim. Netflix on 15,99 euroa, jos haluaa sen parhaimman laadun, joka kalpenee sekin fyysisten levyjen rinnalla.

Nämä palvelut myöskin suosii uusia julkaisuja ja valtavirtajulkaisuja. Tarkoittaen sitä, että niistä ei yleensä löydy vähänkään valtavirrasta poikkeavia nimikkeitä ja nekin poikkeaa sen mukaan missä päin maailmaa asustat. Jopa 4K-levyillä alkaa olemaan jo aika hyvin valikoimaa, joka tietenkin mitä vanhempaan formaattiin mennään laajenee huomattavasti. Minulta on esim. kysytty monesti miksi katselen vielä DVD-levyjä? Vastaan, että siellä on elokuvia joita ei ole edes Blu-raylla, Netflixistä puhumattakaan.

Sitten on vielä se, että suoratoistopalveluiden saatavuus on täysin riippuvainen Internet yhteydestä, toisin kuin fyysiset levyt. Ei Internetiä syystä tai toisesta tänä iltana? Ei elokuvaa. Paitsi jos sinulla on levy hyllyssä, joka toistuu hienosti ilman Internetiä.

4. Sensuuri

Tämä on kohtalaisen uusi tulokas tällä listalla, mutta erittäin relevantti. En nyt mene tarkkoihin yksityiskohtiin, että mitä ja missä on sensuroitu, mutta sitä on viime kuukausina tapahtunut aika paljonkin, että klassikko-elokuvia editoidaan uudestaan tai TV-sarjoista jätetään osia julkaisematta näihin suoratoistopalveluihin ns. nykyiseen yhteiskuntaa sopivaksi, en mene sen enempää politiikkaan tällä sivustolla. Pointti on se, että en pidä sensuurista ja hyllyssäni olevat elokuvat ovat juuri sellaisia jokaisella katselukerralla, kuin ne oli silloin kun ostin ne.

Tietenkin myös uusille fyysisille levyille voi päätyä sensuurin iskemä versio elokuvasta tai televisio-sarjasta, mutta sen mahdollisuus on pienempi ja käyttännössä mahdoton jo olemassa oleville levyille.