Godzilla: King of the Monsters (2019) 4K Ultra HD Blu-ray -arvostelu

Arvostelussa 4K Ultra HD Blu-ray -julkaisu vuoden 2019 Amerikkalaisesta Godzilla -elokuvasta Godzilla: King of the Monsters, tunnetaan myös nimellä Godzilla II: King of the Monsters, mikä on kieltämättä vähän hämmentävää. Mikä siitä tekee kakkosen?

Tekniset tiedot

Elokuva (elokuva IMDb:ssä)

 • Formaatti: 4K UHD Blu-ray ja Blu-ray
 • Levyjen lukumäärä: 2
 • Kuva resoluutio: 2160p Dolby Vision ja HDR10+ (HDR10 jos ei tukea) (High Dynamic Range) ja 1080p teräväpiirto
 • Koodekki: 4K UHD Blu-ray: HEVC (H.265) Blu-ray: AVC MPEG-4 (H.264)
 • Intermediate: Digital Intermediate (2K)
 • Kuvasuhde: 2.40:1 molemmissa
 • Ääni: 4K UHD Blu-ray: Englanti, Saksa ja Italia Dolby Atmos (Dolby TrueHD 7.1 yhteensopiva), Englanti, Saksa Audio Description, Englanti, Saksa, Italia, Espanja, Puola ja Puola Audio Description Dolby Digital 5.1 Blu-ray: Englanti Dolby Atmos (Dolby TrueHD 7.1 yhteensopiva), Englanti Audio Description, Espanja, Tsekki, Unkari, Puola ja Puola Audio Description Dolby Digital 5.1 Italia DTS-HD Master Audio
 • Tekstityksen kielet: 4K UHD Blu-ray: Englanti, Saksa ja Italia kuulovammaisille, Espanja, Tanska, Suomi, Norja, Puola ja Ruotsi. Blu-ray: Englanti ja Italia kuulovammaisille, Espanja, Kroatia, Tanska, Unkari, Puola, Slovenia, Bulgaria, Tsekki, Suomi, Norja, Romania ja Ruotsi
 • Päävalikko: 4K UHD BD: Kyllä Blu-ray:Kyllä
 • Chaptereiden määrä: 4K UHD BD: 13 Blu-ray: 13
 • Alue: 4K: Aluevapaa BD: Ei merkintää, oletus B
 • Julkaisun vuosi: 2019
 • Studio: Warner Bros., Legendary Entertainment
 • Painos: Pohjoismainen

Extrat

 • Kuva resoluutio: Teräväpiirto
 • Kuvasuhde: 2.40:1 laajakuva
 • Ääni: Englanti Dolby Digital 2.0
 • Tekstityksen kielet: Englanti, Italia, Espanaja, Tsekki, Unkari ja Puola.

Elokuva

Itse elokuva toimitetaan tässä julkaisussa ainakin vielä toistaiseksi formaatille tyypilliseen tapaan molemmilla, 4K Ultra HD Blu-raylla ja tavallisella Blu-raylla.

4K-levy sisältää jonkin verran tarkemman kuvan lisäksi kaksi premium HDR-koodausta eli Dolby Visionin ja HDR10+:n. Oma televisioni tukee näistä vain Dolby Visionia (LG E6 OLED), joten en voi kommentoida HDR10+ versiota. Jos televisiosi ei tue kumpaakaan näistä, niin elokuva esitetään staattista HDR10 metadataa käyttäen. En myöskään kommentoi tätä, koska televisioni pakottaa Dolby Visionin sen tunnistaessaan. Luonnollisesti jos 4K-televisiosi ei tue laajasävykuvaa (HDR:ää) ollenkaan, niin levy toistuu 4K:na ilman HDR:ää.

Alan tästä lähtien myös kommentoimaan onko kyseessä ns. oikea 4K-kuva vai ei. Tässäkään tapauksessa se ei aivan ole, sillä elokuvan intermediate eli raakakuvasta masteroitu versio on resoluutioltaan 2K (1080p), mutta se masteri huomattavan paljon korkeammalla resoluutiolla Arri Alexa (vähintään 3,4K) -kameroilla kuvatusta lähdemateriaalista. Yleensä syy tähän on erikoistehosteiden, varsinkin CGI:n kalleus tuottaa 4K:na. Nämä efektit yleensä luodaan vain 2K:na, joten ei ole järkevää sekoittaa resoluutiota keskenään jolloin matalaresoluutioinen CGI näkyisi entistä selvemmin.

Elokuvan 4K-versio on kuitenkin terävämpi kuin samassa paketissa toimitettava tavallinen Blu-ray -versio ja kuten yleensä, sen todellisen eron 4K:n eduksi tekee HDR. Tässä tapauksessa se on aivan mahtava Dolby Vision, joka tekee elokuvasta hieman tummemman, mutta samalla tunnelmallisemman ja kirkkaat erikoisefektit loistaa täysillä. En katsoisi tätä ilman HDR:ää sen jälkeen, kun sen on kerran niin kokenut.

Godzillan ääniraita on formaatille tyypillinen Dolby Atmos, joka kääntyy Dolby TrueHD:ksi ilman Dolby Atmos tukea. Minulla ei ole vielä Dolby Atmos -settiä joten kokemukseni on nimenomaan tuo Dolby TrueHD -ääni 5.1 -kanavaisena. Dialogi on selkeä ja sitä on helppo seurata ilman tekstiyksiä. Surround-kanavien käyttö on normaalia keskitasoa parempaa tilaäänen luomiseksi ja basso jytisee kunnolla, jos on laitteensa moiseen säätänyt. Dolby Atmos -ääni on myös paketin tavallisella Blu-raylla.

Tekstitys on tyypillinen korporaatiokääännös, mutta kuitenkin virheetön, niin varsinaisten kirjoitusvirheiden kuin käännösvirheidenkin osalta. Teksti on väriltään valkoinen hyvällä varjostuksella. Fontti on selkeä ja riittävän suuri, jopa ei optimaaliselle näkökyvylle. Tekstitys ei tule mustan palkin päälle, joten sitä on helppo seurata. Pätee myös paketin tavalliseen Blu-ray -versioon.

Ekstrat

Tässä julkaisussa ekstrat ovat kommenttiraitaa lukuunottamatta vain tavallisella Blu-raylla. Ne ovat teräväpiirtona samalla kuvasuhteella, kuin itse elokuva eli 2.40:1. Ne on tekstitetty Englanniksi, Italiaksi, Espanajaksi, Tsekiksi, Unkariksi ja Puolaksi. Ei Suomenkielistä tekstitystä ekstroissa.

Ekstroja on tässä jos kommenttiraitaa ei lasketa vähän alle kahden tunnin edestä. Silti ne on viihdyttävyydeltään kaukana vuosituhannen vaihteen tuntumassa tuotetuista pitkistä dokumenteista DVD-julkaisua varten.

4K Ultra HD Blu-ray -levyllä

 • Kommenttiraita jolla on ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty, käsikirjoittaja Zach Shields ja O’Shea Jackson Jr. (Chief Warranty Officer Barnes). Kommenttiraidassa ei ole mitään tekstitystä.

Blu-ray -levyllä

 • Kommenttiraita jolla on ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty, käsikirjoittaja Zach Shields ja O’Shea Jackson Jr. (Chief Warranty Officer Barnes). Kommenttiraidassa ei ole mitään tekstitystä.
 • Monsters 101
 • Evolution of the Titans
 • Monarch in Action
 • Millie Bobby Brown: Force of Nature
 • Monster Tech: Monarch Joins the Fight
 • Monsters Are Real
 • Welcome to the Monsterverse
 • Deleted Scenes
 • Theatrical Trailers

Monsters 101

Godzilla: Nature’s Fearsome Guardian

Minuutin mittainen esittely hirviöiden kuninkaansta Godzillasta

Mothra: Queen of the Monsters

Kahden minuutin esittely hirviöiden kuningattaresta Mothrasta.

Ghidorah: The Living Extinction Machine

Puolitoista minuuttia kestävä pätkä elokuvan pahiksesta, Godzillan arkkivihollisesta ja legendaarisesta kolmipäisestä hirviöstä GHIDORAH!

Rodan: Airborne God of Fire

Vähän reilun minuutin mittain katsaus lentävään tulihirviöön Rodan.

Evolution of the Titans

Godzilla 2.0

Noin kahdeksan ja puoli minuuttia pitkä dokumentti Godzillan luonnista elokuvaa varten. Kommentoijina mm. tuottaja Alex Garcia, ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty ja Vera Farmiga (Dr. Emma Russel).

Making Mothra

Seitsemän minuuttia pitkä doumentti Mothran luonnista elokuvaa varten. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty ja käsikirjoittaja/tuottaja Zach Shields.

Creating Ghidorah

Noin kuusi ja puoli minuuttia pitkä dokumentti Ghidorahin luonnista. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Micheal Dougherty, O’Shea Jackson Jr. (Chief Warrant Officer Barnes), visuaalisen kehityksen vastaava Matt Allsop ja Millie Bobby Brown (Madison Russel).

Reimagining Rodan

Viisi ja puoli minuuttia pitkä dokumentti Rodanin uudelleenluonnista elokuvaa varten. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Doughety, visuaalisen kehityksen vastaava Matt Allsop ja käsikirjoittaja/tuottaja Zach Shields.

Monarch in Action

The Yunnan Temple

Seitsemän minuuttia kestävä dokumentti Yunnan Temple -kohtauksen luonnista. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty, käsikirjoittaja/tuottaja Zach Shields ja Anthony Ramos (Staff Sergeant Martinez).

Castle Bravo

Vähän reilut kuusi minuuttia pitkä dokumenttia Castle Bravo -kohtauksesta. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoitaaja Michael Dougherty, visuaalisten efektien vastaava Guillaume Rocheron ja tuotansuunnittelija Scott Chambliss.

The Antarctic Base

Kuusi ja puoli minuuttia pitkä dokumentti elokuvan Antarctic Base -kohtauksesta. Kommentoijin mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty, käsikirjoittaja/tuottaja Zach Shields ja ensimmäinen avustava ohjaaja Cliff Lanning.

The Isla de Mara Volcano

Kuusi minuuttia kestävä dokumentti Isla de Mara Volcano -kohtauksesta. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty, O’Shea Jackson Jr. (Chief Warrant Officer Barners) ja Elizabeth Ludlow (First Lieutenant Griffin).

The Undersea Lair

Reilut seitsemän minuuttia pitkä dokumentti elokuvan Undersea Lair -kohtauksesta. Kommentoijina ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty, tuotanto suunnittelija Scott Chambliss ja käsikirjoittaja/tuottaja Zach Shields.

Millie Bobby Brown: Force of Nature

Vähän päälle neljä minuuttia kestävä pätkä Millie Bobby Brownin valitsemisesta Madisonin rooliin. Kommentoijina mm. Millie Bobby Brown (Madison Russel) ja Vera Farmiga (Dr. Emma Russel).

Monster Tech: Monarch Joins the Fight

Kahdeksan ja puoli minuuttia pitkä dokumentti Monarchista ja sen käyttämästä teknologiasta elokuvassa. Kommentoijina mm. Monsterverse kehittäjä Barnaby Legg ja tuottaja Alex Garcia.

Monsters Are Real

Reilut 14 minuuttia pitkä mielenkiintoinen dokumentti hirviöistä ja hirviötarinoista oikeassa elämässä. Kommentoijina mm. kirjailija Stephen T. Asma, Lontoon yliopiston Liz Gloyn, Monsterverse kehittäjä Barnaby Legg ja Zoological johtaja Fortean Zoology keskuksesta Richard Freeman.

Welcome to the Monsterverse

Vähän vajaat neljä minuuttia pitkä katsaus Monsterverse -universumiin tai ihan vain Monsterverseen. Kommentoijina mm. ohjaaja/käsikirjoittaja Michael Dougherty ja Vera Farmiga (Dr. Emma Russel).

Deleted Scenes

Noin viiden minuutin edestä elokuvasta syystä tai toisesta leikattuja kohtauksia.

Theatrical Trailers

 • Life
 • Supremacy
 • Over the Rainbow
 • Wonder Rumble