AVP: Alien vs. Predator (2004) Blu-ray -arvostelu

Sain halvalla käsiini AVP: Alien vs. Predator ja AVPR: Alien vs Predator 2 – requiem Blu-ray -julkaisut vuodelta 2013. Eli mitä todennäköisimmin ei alkuperäiset Blu-ray -julkaisut ja varmasti halvimmalla tuotetut, mutta halpa oli hintakin. Keskitytään tässä arvostelussa tästä eteenpäin vain ensimmäiseen elokuvaan vuodelta 2004 ja säästetään jatko-osa omaan arvosteluunsa.

Yllätyksekseni AVP: Alien vs. Predator tai ilmeisesti virallinen suomalainen nimi Alien vs. Predator Blu-ray itseasiassa sisältää elokuvan teatteriversion lisäksi myös noin kahdeksan minuuttia pidemmän unrated tai extended-version elokuvasta. Nämä teatteriversiosta leikatut kohtaukset voi myös katsoa erikseen.

Tekniset tiedot

Elokuva (elokuva IMDb:ssä)

 • Formaatti: Blu-ray
 • Levyjen lukumäärä: 1
 • Kuva resoluutio: 1080p teräväpiirto
 • Koodekki: MPEG-2
 • Kuvasuhde: 2.35:1
 • Ääni: Englanti DTS-HD Master Audio 5.1
 • Tekstityksen kielet: Englanti kuulovammaisille, Tanska, Suomi, Norja ja Ruotsi
 • Päävalikko: Ei
 • Chaptereiden määrä: 32
 • Alue: A/B (levyn printin mukaan) tai B (kannen printin mukaan), harmi, että minulla ei ole välineitä testata tätä.
 • Julkaisun vuosi: 2013
 • Studio: Twentieth Century Fox
 • Painos: Pohjoismainen F1 29836 BDSE

Extrat

 • Kuva resoluutio: Teräväpiirto
 • Kuvasuhde: Laajakuva (2.35:1)
 • Ääni: Englanti Dolby Digital 5.1
 • Tekstityksen kielet: Englanti kuulovammaisille, Tanska, Suomi Norja ja Ruotsi.

Elokuva

Itse elokuva on resoluutioltaan 1080p laajakuva ja kuvasuhteeltaan 2.35:1, joka luo suurehkot mustat palkit kuvan ylä- ja alareunaan, jopa 16:9 laajakuvatelevisiolla.

Itse kuva on on melko rakeinen luonnollisen ”film grainin” takia, koska elokuva on kuvattu 35mm filmille. Sitä siis ei siitä syyttää, mutta omaan makuuni kuva pimeämmissä kohtauksissa on vähän turhan rakeinen ja niitähän tässä elokuvassa riittää.

Kuva on tällä Blu-raylla myös teräpiirtokuvaksi hieman pehmeä, varsinkin valikoiduissa kohtauksissa, eikä näytä juurikaan paremmalta kuin DVD 4K Ultra HD -televisiolta. Älä käsitä väärin, kuva on parempi kuin DVD:llä, mutta ei paljon. Suurin ero on värien kylläisyydessä, mutta se voi johtua yksinkertaisesti siitä kuinka tämä Blu-ray on masteroitu, eikä itse formaattien välisesä erosta.

Ääni on sentään Blu-ray -formaatin standardien mukainen korkearesoluutioinen DTS-HD Master Audio 5.1 miksaus, eikä jätä kylmäksi. Normista poiketen tämä on kuitenkin ainut miksaus tällä levyllä, mutta sentään se on se paras mahdollinen, jos ei uudempi Dolby Atmos ja DTS:X miksauksia lasketa.

Tekstitys on tällä levyllä viidellä eri kielellä elokuvan molemmissa versiossa. sekä kaikissa ekstroissa. Nämä kielet ovat Englanti kuulovammaisille, Tanska, Suomi, Norja ja Ruotsi. Eli tyypillinen pohjoismainen julkaisu. Laadultaan se on tyypillinen korporaatiokäännös, en huomannut virheitä yhden katselukerran jälken. Itse teksti on valkoinen hyvällä varjostuksella ja korkearesoluutioinen ja riittävän suuri puolisokeallekin.

Tämä Blu-ray siis sisältää elokuvan teatteriversion, sekä myöhemmin julkaistun unrated-version, joka on yli kahdeksan (8) minuuttia pidempi kuin teatteri versio, sekä sisältää jälkituotantoeffektejä kuten verta ja lisättyä raakuutta. Tämä onkin oikeastaan se mikä tekee tästä julkaisusta omistamisen arvoisen, sillä tämä elokuva paranee kummasti tuon unrated-version myötä.

Jostain syystä DVD minkä omistan on teatterversioltaan noin neljä minuuttia lyhyempi kun tällä Blu-raylla sekä extended-versio on yli kymmenen minuuttia lyhyempi kuin tällä Blu-raylla. Todennäköisesti jälkimmäinen lisää vain alkukohtauksen joka on noin 1 min ja 20 sec pitkä, eli omistamani DVD ei sisällä unrated-versiota, mutta se ei selitä teatteri-version neljän minuutin pituuseroa. Jos tiedät asiasta jotain, niin jätä kommenttia.

Extrat

Tämä Blu-ray on ekstroiltaan todella köyhä ja saa mainitsemani DVD:n pitämään itsensä hyödyllisenä, sillä se sisältää ekstroja, jota tällä Blu-raylla ei ole. En tiedä onko esim. aikaisemmin julkaistuissa Blu-ray -levyissä ollut nuo ekstrat.

Mitä tämä levy sitten sisältää? No, ensinnäkin kolme traileria seuraavista elokuvista: Alien vs. Predator, Phone Booth ja Planet of the Apes.

Added Footage Markerin, joka lisää vesileiman kohtauksiin, jotka on lisätty ja/tai muutettu teatteriversiosta. Tämä auttaa tunnistamaan nämä kohtaukset. Ihan kiva lisä. Onneksi sitä ei tarvitse käyttää. Ei voi käyttää samanaikaisesti tekstityksien kanssa.

Trivia Track. Lisää ruudulle nippelitietoa pieneen tekstilaatikkoon kuvan oikeaan tai vasemaan yläreunaan. Jopa tämä on Suomeksi. Tai Englanniksi, Tanskaksi, Norjaksi tai Ruotsiksi. Myöskään tätä ei voi käyttää samanaikaisesti tekstityksien kanssa.

Linkit kolmelle eri Foxin web-sivustolle. Täysin pointless.