Avatar (2009) 3D Blu-ray -arvostelu

Näin 3D Blu-rayn ystävänä ja formaatin viimeisten hetkien vuoksi ajattelin viimein uhrautua ja ostaa Avatarin toiseen kertaan Blu-raylla, koska aikaisemmin omistamastani keräilijäversiosta puuttuu vain yksi asia, eli elokuvan 3D-versio.

Nyt kuitenkin omistan myös elokuvan 3D-version Blu-raylla ja katsoin sen kahteen kertaan, 3D päälle kytkettynä ja ilman 3D:tä, että voin arvostella tekstityksen, sillä mielestäni tekstitys pilaa 3D-efektin suurimmaksi osaksi, koska se käytännössä luo ylimäärisen syvyystason ruudulle.

Aion tulevaisuudessa arvostella myös aikaisemmin ostamani keräilijäversio-Blu-rayn jahka ehdin ja jaksan tykittää julkaisun lukemattomat extrat läpi. Tämä on arvostelu elokuvan pohjoismaisesta julkaisusta, joka sisältää elokuvan 3D Blu-raylla, Blu-raylla ja DVD:llä.

Tekniset tiedot

Elokuva (elokuva IMDb:ssä)

 • Formaatti: 3D Blu-ray, Blu-ray ja DVD
 • Levyjen lukumäärä: 3
 • Kuva resoluutio: 1080p teräväpiirto ja 576i standardipiirto
 • Koodekki: 3D Blu-ray: MVC MPEG-4 Blu-ray: AVC MPEG-4 (H.264) DVD: MPEG-2
 • Kuvasuhde: 1.78:1 kaikissa kolmessa, DVD anamorfinen laajakuva
 • Ääni: 3D Blu-ray: Englanti DTS-HD Master Audio 5.1, Venäjä ja Espanja Dolby Digital 5.1 Blu-ray: Englanti DTS-HD Master Audio 5.1, Ranska ja Saksa DTS 5.1, Čeština (Tsekki), Magyar (Unkari) ja Slovakia Dolby Digital 5.1 DVD: Englanti Dolby Digital 5.1 ja Englanti Descriptive Audio Dolby Digital 5.1
 • Tekstityksen kielet: 3D Blu-ray: Englanti, Tanska, Suomi, Norja, Venäjä, Castellano (Espanja), Ruotsi, Čeština (Tsekki), Magyar (Unkari), Puola, Slovenia ja Ukraina Blu-ray: Englanti, Ranska, Tanksa, Suomi, Saksa, Alankomaat, Norja, Ruotsi, Bulgaria, Kroatia, Čeština (Tsekki), Kreikka, Magyar (Unkari), Portugali, Slovenia ja Slovakia DVD: Englanti, Tanska, Suomi, Norja, Ruotsi
 • Päävalikko: 3D Blu-ray: kyllä Blu-ray: Kyllä DVD: Kyllä
 • Chaptereiden määrä: 3D Blu-ray: 35  Blu-ray: 35 DVD: 35
 • Alue: 3D BD ja BD: A/B/C DVD: 2
 • Julkaisun vuosi: 2009
 • Studio: Twentieth Century Fox
 • Painos: Pohjoismainen 3D BD: F5 SCA 39603 3D BD BD: F5-SCA-39603-BD-AA DVD: F1-SCA-39603-DVD-SV

Elokuva

Itse elokuva on siis täydenteräväpiirron (Full HD) 1080p kuva Blu-ray -versioissa ja 576i DVD-versiossa, joka on kuvasuhteeltaan 1.78:1 eli se täyttää lähes koko television kuva-alan 16:9 laajakuvatelevisiolla katsottuna, DVD:llä kuva on anamorfinen laajakuva. Tämä on kuvasuhde, josta henkilökohtaisesti itse pidän enemmän. Toivoisinkin, että elokuvan tekijät käyttäisivät tätä kuvasuhdetta enemmän. 21:9 kuvasuhteella olevia televisioita ei markkinoilla juurikaan ole ja tietokoneet joissa 21:9 monitorit ovat nyt muotia, eivät taas sovellu nykyään elokuvien katseluun niin hyvin kuin luulisi lukemattomien DRM (Digital Rights Management) koukeroiden takia. Muutenkin luulisin, että elokuvat ovat vielä suurimmalle osalle kuitenkin sitä olohuoneviihdettä. Kuva on terävä ja selkeä, eikä siinä esiinnyt kohinaa juuri lainkaan.

3D-efekti on toteutettu maltillisen hyvin, eikä sitä ole ylikäytetty vaikka toki muutamat kohtaukset ovatkin luotu juuri stereoskooppinen 3D mielessä, miksi tämä ja moni muukin elokuva mielestäni ovat parhaimmillaan 3D:nä katsottuna. Tämä on pitkä elokuva eikä minulle koko elokuvan aikana tullut kertaakaan tarvetta pitää taukoa 3D:n takia tai kytkeä sitä pois päältä. Ainut minkä tein parin minuutin katselun jälkeen on se minkä teen aina 3D-elokuvaa katsoessa eli kytken tekstityksen pois päältä, koska se ainakin minun mielestäni pilaa 3D-efektin luomalla käytännössä yhden kerroksen lisää, jolloin silmien on vaikeampi keskittyä siihen varsinaiseen ohjaajan tarkoittamaan effektiin. Tämä voi aiheuttaa jopa sitä epämukavuutta silmiin.

Elokuvan ääniraita on siis 3D Blu-raylla ja tavallisella Blu-raylla 5.1-kanavainen DTS-HD Master Audio, joka on aikalailla standardikamaa Blu-ray -elokuvissa. Rehellisesti sanottuna yllätyin, että miksaus on nimenomaan 5.1 eikä Blu-raylla huomattavasti yleisempi 7.1 miksaus. Tämä ei toki henkilökohtaisesti omaan kokemukseeni mitenkään vaikuta koska kotiteatterini on edelleen vain 5.1-kanavainen, koska olohuoneessani ei fyysisesti toimisi 7.1 setuppi.

Ääni on loistavan kirkas ja sisältää matalaa bassotykitystä toimintakohtauksissa kuten pitääkin. Dialogi on selkää joten elokuvaa voi Englantia ymmärtävä seurata ongelmitta ilman tekstitystä, joka on varsin tärkeää varsinkin 3D päälle kytkettynä, kuten jo aikaisemmin mainitsin. Ei valittamista ääniosastolla. Julkaisun DVD-versio sisältää normaalin Dolby Digital 5.1 miksauksen, jossa ei siinäkään ole valittamista, se on täysin DVD-standardien mukainen.

Mitä tekstitykseen tulee, niin se on tyypillinen korporaatiokäännös. Risuja täytyy antaa tekstityksen keltaisesta väristä, josta en henkilökohtaisesti pidä, tämä on toki makuasia. Fontti on riittävän suuri, terävä ja siinä on asianmukainen varjostus, joten sitä on helppo lukea. Toinen asia mistä en henkilökohtaisesti pidä julkaisun tekstityksessä on se, että se esitetään tilanteesta riippuen eri kohtaa ruutua, jonka tarkoitus ilmeisesti on lieventää tuota katseen keskittämisongelmaa, mutta mielestäni se on vai outoa. Tämäkin on toki makuasia ja itse en siitä pidä. Tekstitys onkin tämän julkaisun ehdottomasti heikoimpia osa-alueita täysin poissaolollaan loistavien extrojen lisäksi. Julkaisun tavallisella Blu-raylla ja DVD:llä tekstitys toimii perinteiseen tapaan, mutta on molemmissa edelleen keltainen, sekä DVD:llä pieniresoluutioinen formaatille tyypilliseen tapaan.

Loppupeleissä olisin toivonut, että myös tämä 3D-versio elokuvasta olisi löytynyt aikaisemmin julkaistusta keräilijäversiosta, se kun on täydellinen paketti tätä lukuun ottamatta.

Extrat

Tämä julkaisu ei sisällä vuonna 2017 käytännössä extroja lainkaan. Ainut edes extroihin viittaava valikko löytyy julkaisun tavalliselta Blu-ray -levyltä, nimellä Live Extras. Oma soittimeni, joka oli tässä tapauksessa PS4 Pro, ei saanut yhteyttä palveluun. Minulla ei ole mitään tietoa mtä tuo on sisältänyt, eikä sillä ole mitään merkitystä näin nykypäivän näkökulmasta ajatellen. Henkilökohtaisesti omistan Avatarin keräilijä version Blu-raylla (jonka arvostelen myöhemmin), jossa on levykaupalla extroja, mutta tätä 3D-versiota ostavien kannattaa pitää mielessä fakta, että tämä ei sisällä käytännössä mitään extroja, ei edes mitään trailereita ja previewejä.

live_extras
Yrittäessä yhdistää Live Extras -palveluun sain vain tämän vikailmoituksen, jossa käytännössä oletetaan, että soittimeni ei yhdistä internetiin, mutta varmistin, että yhdistää. Tämä johtuu mitä todennäköisimmin siitä, että palvelu on lopullisesti poistunut käytöstä tai se on väliaikaisesti pois käytöstä. Veikkaan ensimmäistä.
 • Live Extras (ei voitu testata, koska ei enää saatavilla 2017)