Arvostelussa: Disney+ suoratoistopalvelu

Niin sanottu Disneyn Netflix Disney+ rantautui Suomeen aikaisemmin tänä vuonna ja tarjoaa paljon elokuvia ja muuta sisältöä Disneyn ja sen tytäryhtiöiden katalogista. Tietenkin myös Star Wars on nykyään saatavilla vain tässä Disneyn palvelussa muodossa fyysisen median lisäksi. Se on jopa hinnoiteltu toistaiseksi kuten Netflix oli kymmenisen vuotta sitten eli 6,99 euroa kuukautta kohden tai jos tilaat vuoden kerralla 69,99 euroa, eli vuositilauksen tekemällä säästää hieman, jos on varma, että aikoo palvelua aktiivisesti käyttää.

Vaikka olenkin perinteisen fyysisen median ystävä, niin varsinkin nykypäivänä aivan kaikki ei löydä tietänsä esim. Blu-raylle, ainakaan heti. Kuten The Mandalorian, uusi Star Wars -sarja, joka menee tällä hetkellä toista kauttaan juurikin Disney Plus -palvelussa. Viimeaikaisten Disneyn kommenttien perusteella he eivät enää aio tuoda katalogistaan elokuvia mm. 4K Ultra HD Blu-raylle, joten tulevaisuudessa tämän tyyppinen palvelu saattaa olla ainut tapa katsella näitä klassikoita esim. HDR:llä höystettynä, mikä on sinänsä fyysisen median ystävänä vähän ikävää. Odottelin Mandaloriania Blu-raylle, mutta kun ei alkanut näkymään, ainakaan vielä toistaiseksi, niin päätin tsekata tämän Disney Plussan. The Mandalorian ensimmäisen kauden arvosteluni löytyy tältä sivustolta.

Toimii tuttuun tapaan ja monipuolisesti

Disney+ toimii kuten kaikki muutkin nykyiset suoratoistopalvelut eli, jos olet käyttänyt Netflixiä aikaisemmin, niin siirtyminen Disney Plussan pariin ei aiheuta mitään monimutkaisuusksia. Olen nyt katsonut palvelusta Mandalorianin kaikki jaksot mitä on tähän asti julkaistu ja muutaman klassikkoelokuvan. Positiivisena yllätyksenä tuli se, että monet Disney-klassikot kuten Kaunotar ja Hirviö (Beauty And the Beast) vuodelta 1991 on katsottavissa myös suomenkielisellä dubbauksella ja se on juuri sellaisena, kuin sen omasta lapsuudestani muistan, eli sitä ei ole uudelleen dubattu. En voi tietenkään vahvistaa tätä kaikesta sisällöstä palvelussa, mutta ensimmäiset kokemukset ovat positiivisia. Jos suosit alkuperäistä ääniraitaa, niin myös se on saatavilla, kuten pitääkin!

Suomenkieliset teksitykset on ollut tähän asti kaikessa mitä olen katsonut ja tekstityksen näyttötapaa pystyy muokkaan ennennäkemättömän monipuolisesti verrattuna muihin striimauspalveluihin. Niiden väriä, kokoa, fonttia ja taustaväriä ja sen peittävyyttä voi vapaasti säätää. Aivan mahtavaa! Tekstiykset saa toki halutessaan kokonaan pois päältä. Huom! Nämä toiminnot ei ole saatavilla mobiilisovelluksessa!

Monipuoliset Disney Plus tekstitysasetukset.
Monipuoliset Disney Plus tekstitysasetukset.

Tarjonta

Tarjonta on kohtuullisen laaja Disney Plussassa Disneyn omasta katalogista aina uusista tuotannoista klassikoihin. Disney tietenkin omistaa nykyään suurimman osan viihteen tuottajista Marvelia ja Foxia myöten, joten palvelusta löytyy paljon muutakin kuin Disneyn vanhoja piirrettyjä. Näihin kuuluu mm. National Geographic ja paljon heidän tuotantoaan. Luonnollisesti myös Pixar, joka on tuttu tietokoneella toteutetuista animaatioelokuvista kuten Toy Story, Nemoa Etsimässä ja Autot. Tarjontaan kuuluu siis myös Marvel-tuotanto eli elokuvia kuten Captain Marvel, Avengers: End Game, Iron Man, X-Men, eli koko helahoito. Ja tietenkin Star Wars, löytyy kaikki yhdeksän osaa Phantom Menacesta Rise of the Skywalkeriin sekä spin-offit, Rogue One, Solo ja muuta. Katsottavaa siellä siis riittää, jos se on sitä mitä on etsimässä.

Kuva ja ääni

Kuvan laatu on vanhoissakin elokuvissa terävpiirtoa kuten nykyään sopii odottaakin ja bittivirta riittävä, jopa näin vaikeina aikoina kun ainakin Netflix puolitti bittivirran Eurooppalaisilta asiakkailtaan ja samalla hinta nousee. Kokeilin palvelua PS5-pelikonsolilla, televisioni sovelluksella, pöytätietokoneella ja mobiilillla.

PS5:lla kokemus jätti toivomisen varaan, koska voisi olettaa, että tuliterä pelikonsoli tarjoasi kaikki mahdolliset herkut, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Dolby Vision ei ollut saatavilla vaikka televisioni sitä tukee (LG E6 OLED). En voi kommentoida tukeeko Dolby Atmos -ääntä PS5:ltä, koska en omista vielä Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmää. Kuitenkin televisioni omalla sovelluksella sain Dolby Vision laajasävykuvatoiminnon (HDR, High Dynamic Range) käyttööni. Palvelu tukee myös HDR10-laajasävykuvaa, jos televisiosi ei tue Dolby Visionia. Tämän sain PS5 -konsolin kautta. Ainakaan siis vielä PS5:sta ei tullut viihdekeskukseni uutta keskipistettä. Toivottavasti Sony tulevaisuudessa päivittää laitteen niin, että kaikki nämä ominaisuudet median toistossa olisi saatavilla.

Työpöydällä katsoin Disney Plussaa Chrome-selaimella ja se toimi ilman mitään ongelmia. Kuten esim. Netflixissä, selaimen kautta ei saa premium-toimintoja kuten Dolby Visionia, mutta ilmeisesti 4K-kuvaa, mutta pienemmällä bittivirralla (4,2 gigatavua/tunti kuin esim. televisioni sovellus 7,7 gigatavua/tunti). Tämä tietenkin pätee kaikkiin kilpaileviinkin palveluihin. Työpöydällä/sylikoneella ongelmaksi, kun muodostuu helppo kopiointi, niin yleensä sinne annetaan vain perustoiminnot. Peruskatseluun se on varsin toimiva, mutta 4K HDR -kuvaa kaipaavat joutuvat turvautumaan joko televisioon kytkettäviin toistolaitteisiin tai television sisäänrakennettuun sovellukseen kuten muidenkin palveluiden kohdalla. En näe tätä ongelmana tai negatiivisena asiana. Tietenkin se on ongelma niille jotka pitävät pc-tietokonetta viihdekeskuksena.

Disney+ striimaa loistavasti myös matkapuhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen ja ilmeisesti myös HDR:llä varustettuna, toki en tätä itse voi vahvistaa ja testata, koska puhelimeni (OnePlus 5T) ei tue HDR:ää. Kuitenkin esim. Solo: A Star Wars Story toistui ilman onlgelmia 4G-verkolla riittävällä bittivirralla laitteen vähän reilun kuuden tuuman näytölle. Mobiililaitteella elokuvan voi myös ladata offline-tilassa katseltavaksi, tämä vaatii toimivan WiFi -yhteyden toimiakseen. Hieno ominaisuus niille, jotka haluavat esim. jotain reissua varten ladata katseltavaa mobiililaitteelle, mutta tehdä sen käyttämällä kiinteää yhteyttä kotona. Tiedosto latautui nopeasti ja Solo: A Star Wars Story, joka on 2 tuntia 15 minuuttia pitkä elokuva vie 885 MB (megatavua) tallennettuna laitteeseen. Ainakin omien testieni perusteella se on katsottavissa täysin ilman verkkoyhteyttä.

Yhteenveto

Tämän enempää artikkelia paisuttamatta tuli varmaan tärkeimmät asiat käytyä läpi. Loppujen lopuksi Disney+ on yksi suoratoistopalvelu niiden jatkuvasti kasvavassa joukossa. Kenelle tämä sitten on? No, varmasti niille jotka haluavat katsella Disneyn tuotantoja, uusia tai vanhempia. Pakottava tarve myös niille, jotka haluavat katsella Tähtien Sotaa. Silllä nykyään ne ovat vain fyysisen median lisäksi täällä ja jotkut asiat vain täällä, ainakin toistaiseksi.

Hinta ei sinänsä ole ainakaan toistaiseksi paha, mutta kun näitä palveluja alkaa kertymään useampia, niin kustannuksetkin alkavat paisumaan. Ollaan jo kaukana siitä mahtavuudesta mitä esim. Netflix kymmenisen vuotta sitten tarjosi, tällä hinnalla omat tuotantonsa, monien muiden tuotantoja, mukaanlukien Disneyn. Missä kohtaa sitten kannattaa ostaa sisältö levyllä? No, ainakin siinä kohtaa jos niitä suunnittelkee katsovansa useammin kuin kerran vuosien saatossa. Tietenkin tämä on erinomainen diili nilile nyt, jotka haluaa katsella esim. kaikki Star Wars -elokuvat joulun pyhinä HDR-herkuilla. Tulisi maksamaan huomattavasti enemmän levyillä ja varsinkin jos ei ole suunnitelmissa katsoa vuoden päästä joulun pyhinä niitä uudestaan. Tietenkin ne varmaan myös vuoden päästä löytyy tästä palvelusta, mutta tämä ei päde kaikkeen sisältöön mitä näissä palveluissa nyt on. Kukin punnitsee omat tarpeensa.

Vaikka edellinen kappale saattaakin olla vähän negatiivinen näitä striimauspalveluja kohtaan, niin minä pidän Disney Plussasta. Star Wars -nörttinä vähän pakko tässä kohtaa, jos haluaa esim. Mandaloriania katsoa. Mutta eipä ilman tätä olisi tullut katsottua monia lapsuudesta hyviä muistoja herättäneitä klassikoita. En nyt varmaan kuukausittain ala tilaamaan, mutta tarpeen mukaan. Teknisesti toimiva, monipuoliset tekstitysominaisuudet, paitsi mobiilissa. Monissa klassikoissa alkuperäiset suomenkieliset toteutukset, ei valittamista. Suosittelen.